Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringens pinsamt tydliga budskap: Kom inte hit!

- 27/11/2015, 14:20 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

3 av 3

Privat

Michael Wernstedt: "Låt oss fortsätta agera och välkomna de som söker skydd här. Vi kan inte på egen hand göra allt, men vi kan göra vårt allra bästa".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är med sorg som jag läser om Regeringens senaste utspel kring invandring. Bestämmelse staplas på bestämmelse. I början undrar jag, varför ska man bara få återförenas med sin maka efter att man fyllt 21? Är inte det åldersdiskriminering? Jag läser vidare och undrar varför man bara har rätt till familjeåterförening under de tre första månaderna? Behovet borde ju vara konstant även om man i en pressad situation missar en deadline?

Efter ett tag slutar jag fråga och tar matt in det pinsamt tydliga budskapet: Kom inte hit!

Jag får samma känsla som när jag flyger med Ryanair – det känns som att de hela tiden försöker sätta dit mig så att de ska kunna ta ut en extra avgift. Skillnaden är bara att här är det inte en extra avgift som står på spel, det gäller var och hur människor ska få leva sina liv och om de ska få leva med sin familj eller inte. De som försöker sätta dit dem är inte ett girigt flygbolag, utan det land som jag förknippar med medmänsklighet och alla människors lika värde.

Det är det land jag har varit stolt över att kalla mitt. Mitt Sverige. Jag förfasas över att se mitt Sverige vara så tydlig med att vi nu kastar oss in i ett ”race to the bottom” genom att ”anpassa asylreglerna till miniminivån inom EU”. Jag trodde vi var bättre än så.

Jag delar Regeringens analys. Sverige har med råge tagit emot fler invandrare per capita än något annat EU-land och detta är inte kortsiktigt hållbart. Vi behöver en rättvisare fördelning inom EU där de människor som nu inte längre får eller kan komma hit med största sannolikhet kan få asyl i något annat EU-land och därmed undkomma det de flyr ifrån.

Även om jag delar analysen så ser min lösning radikalt annorlunda ut än Regeringens. I stället för att implementera stelbenta och inhumana regler i ett panikartat försök att blidka en opinion så sätter jag till tilltro till innovation, samverkan och marknadskrafter. Den offentliga sektorn stärks genom kriser och detta är en unik möjlighet att utveckla byggandet, arbetsmarknaden, integrationen och förmodligen många fler områden.

Vi bör med självförtroende ta tillfället i akt att öka samverkan mellan näringsliv, civilsamhälle och den offentliga sektorn för att därigenom dra nytta av den innovationskraft och snabbrörlighet som finns i näringslivet och civilsamhället, men som saknas i det offentliga. Istället för att försvara trötta och stelbenta strukturer med inhuman lagstiftning är detta tiden för oss att skapa agila, flexibla och snabbfotade lösningar.

Den dag då vi trots innovationskraft, flexibilitet och samverkan har nått vår kapacitet, när standarden på mottagande och boende är för låg och vi inte längre kan erbjuda rimlig välfärd för de människor som kommer hit – ja, då kommer även Sverige att bli ett mindre attraktivt land att söka sig till. Till dess vill jag vara stolt över att bo i ett land där vi gör vad vi kan och våra folkvalda står upp för de svenska idealen öppenhet, medmänsklighet, solidaritet och alla människors lika värde. Låt oss fortsätta agera och välkomna de som söker skydd här. Vi kan inte på egen hand göra allt, men vi kan göra vårt allra bästa.

Michael Wernstedt,
VD, Raoul Wallenberg Academy