- Foto: Privat

Våga vara feminist på riktigt!

Lisa Bjernhagen: "Brinner du för feminismens ståndpunkter: rättvisa, jämställdhet och mer makt åt kvinnor, borde det vara en självklarhet för dig att kalla dig feminist".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lisa Bjernhagen är 23 år, bor i Mangskog, Värmland och driver bloggen skogsraah.se

Hon brinner för feminism, sund kroppsbild och öppenhet kring psykisk ohälsa.

Många som inte vill kalla sig feminister men håller med om feminismens budskap skyller ofta på feministerna i sig. Lite märkligt, kan tyckas. Alla feminister har någon gång stött på en person som säger "Ja, feminism verkar vara en jättebra idé, men det finns så många extrema där ute som gör att jag inte vill kalla mig för feminist". Okej, så då köper vi det? Det är din undanflykt? Vad det är som är så extremt finns det oftast inte ett svar på

Inom alla grupper, rörelser och politiska partier kommer det finnas folk som anses extrema eller motsatsen - inte hängivna alls. Det är inte en nyhet att det ser ut så i princip överallt, i vilket område du än rör dig i. Är du vegan ses du som extrem av vissa men som att du gör för lite av andra. Är du miljöpartist anses du som en orealistisk trädkramare av vissa men som oduglig av andra. Förstår ni? Det här dilemmat kommer upp på tapeten överallt och det är upp till oss att bestämma vilken sida vi står på - oavsett hur andra i samma grupp tänker. Skyll inte ifrån dig, följ din egen känsla och stå upp för dig själv.

Det handlar om rädsla. Rädsla för att någon ska tro att en är en oresonlig, extrem feminist som ingen vill ha att göra med om en går ut och säger: "Jag är feminist." Vet du vad? Rädsla leder ingen vart. Inte om du brinner för någonting. Brinner du för feminismens ståndpunkter: rättvisa, jämställdhet och mer makt åt kvinnor, borde det vara en självklarhet för dig att kalla dig feminist. Varför inte stå upp för vad du själv tycker, inte bara inför dig själv utan även inför andra?

Hur ska någonting bli bättre eller få genomslag om vi går och håller tillbaka våra åsikter för att "någon kanske kan tycka att vi är extrema"? Om någon nu tycker att du som feminist är extrem, spelar det verkligen någon roll? Är det inte viktigare att du står för vad du tycker, kämpar och motbevisar dem eller helt enkelt bara lämnar dem till att leva i sin bubbla av okunskap?

För jag tycker det är trångsynt att kalla en feminist för extrem. Jag tycker det är att leva i okunskap att inte se problemen för vad de är och att inte ta till sig av varför feminismen behövs. Sänk garden och prova förstå varför det feminister gör är så viktigt. Vi kommer ha gjort något för dig i slutändan, fastän du inte tror det nu.

Jag ser inte på nyheterna om feminister som mördade någon utifrån sina åsikter eller som skadade de som tycker annorlunda. Jag ser inga feminister slå sönder rutor eller sitta i fängelse. Så det här med extrema feminister och rädslor för att våga kalla sig för feminist kan du släppa direkt. Jag säger: Det är okej att släppa taget och bli feminist på riktigt.

Lisa Bjernhagen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.