1 av 10
2 av 10
- Foto: Privat
3 av 10
- Foto: Privat
4 av 10
- Foto: Ap
5 av 10
- Foto: Ap
6 av 10
- Foto: AP
7 av 10
- Foto: Ap
8 av 10
- Foto: Ap
9 av 10
- Foto: Ap
10 av 10
- Foto: Ap

5 fakta om cannabis som alla borde känna till

Föreningen Cannalisörerna: Vi cannabister är som vilka människor som helst. Vi är inte en homogen grupp som röker oss igenom våra liv framför TV:n. Vi är trötta på att folk målar upp oss som dumma i huvudet och ger oss epitetet “knarkare”.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om föreningen

Läs mer om Cannalisörerna här: cannalisorerna.se

Många av våra vänner lever dubbelliv och har därför inte möjligheten att själva berätta detta för er. Nedan har vi därför listat säkra fakta – inte åsikter – om Sveriges narkotikapolitik, om missbruk och om cannabis.

Vi är inte här för att debattera idag – vi vill bara att ni lyssnar och tar till er vad vi har att säga.

1. FN kritiserar Sveriges narkotikapolitik

Det var i höstas som FN-kontoret för mänskliga rättigheter släppte en rapport där de betonade att människor som använder droger har lika mycket rätt till vård och ett värdigt, respektfullt bemötande som vilken människa som helst.

Rapporten uttryckte även att diskriminering ofta sker när individer hamnar i brottsregistret för narkotikarelaterade brott. Exempel på detta är minskade möjligheter att få jobb, få resa och få bidrag till studier eller att få kontrakt på en bostad.

Ytterligare en form av diskriminering som kritiseras är integritetskränkande handlingar som urinprov. Personer har vittnat om att de blivit tvingade att klä av sig helt nakna framför polisen när de endast varit skäligen misstänkta (alltså den lägre misstankegraden) eller i ännu värre fall bara haft en relation med någon som är skäligen misstänkt.

2. Cannabis kan rädda liv om det används rätt

En studie visade till exempel att dödsfall kopplade till opiater minskade med 24-40 procent i de amerikanska stater där reglerad medicinsk cannabis fanns tillgänglig.

Andra studier visar att en avkriminalisering eller en legalisering av droger som i dag är narkotikaklassade inte skulle öka antalet som fastnar i missbruk. Antalet missbrukar styrs nämligen inte av hur hög tillgången på droger är. Väldigt få av de som använder droger får ett problematisk bruk. Detta gäller både illegala droger och lagliga droger som tunga mediciner eller alkohol och tobak.

3. Svensk forskning har bevisat att vår narkotikapolitik inte fungerar

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) utvärderade i början av 2000-talet kriminaliseringen av narkotikabruk från 1988 och den straffskärpning som infördes 1993. BRÅ kom fram till att man inte kunde se att lagarna hade bidragit till vare sig minskat bruk eller missbruk.

Kritiken mot lagstiftningen har de senaste åren ökat, bland annat från forskarhåll. Kriminologen Henrik Tham skrev i en artikel att "vi kan inte se att insatserna har någon effekt vare sig på den tillfälliga konsumtionen, det tunga bruket eller det allvarligaste, nämligen dödligheten i narkotika”.

I en rapport från 2014 går att läsa att BRÅ inte ser några som helst tecken på att bruket bland gruppen skolungdomar minskat. Bruket har, baserat på skolundersökningar, legat på en stadig nivå under hela 2000-talet. Däremot har man upptäckt att konsumtionen har ökat bland de som använder droger.

Man bör även vara medveten om att vi inte vet hur stort mörkertalet är. Skolundersökningarna kan ge vissa indikationer men ingen tydlig bild av bruket hos ungdomar då det inte går att säkerställa att alla svarar ärligt på undersökningarna.

4. Religiösa galningar tillåts styra debatten

Rörelser som vill förändra rådande lagstiftning beviljas sällan pengar från det offentliga. Däremot betalar man årligen ut summor som överstiger 100 000 kr till organisationer som drivs av frireligösa grupper och samfund. Dessa föreläser bland annat på skolor, för kommuner och inom sjukvården, samt driver behandlingshem med minst sagt tvivelaktiga metoder. Det finns inga krav på att föreläsningarna ska vara grundade i fakta. Så länge budskapet rimmar väl med kommunens åsikter kan nästan vem som helst få hålla en föreläsning.

Allt för ofta tar scientologer plats i skolorna där de ger felaktig undervisning och information. Det är inte rimligt på någon nivå. Folk som faktiskt är utbildade inom området ska föreläsa och informera. Som det ser ut i dag är mycket av den informations som förs ut direkt vilseledande och falsk.

5. Vi cannabisanvändare är vanliga människor

Ungefär 12 procent av Sveriges befolkning har någon gång testat cannabis. Det betyder att minst var tionde person du möter på stan någon gång använt cannabis. Det är lätt att se ner på och avhumanisera “knarkaren”, men det kan faktiskt vara din vän, killen i kassan på Ica eller din skötsamme granne.

Vi cannabister är som vilka människor som helst. Vi är inte en homogen grupp som röker oss igenom våra liv framför TV:n. Vi är trötta på att folk målar upp oss som dumma i huvudet och ger oss epitetet “knarkare”. Vi cannabister är också människor – vi är grannen, vi är läraren, vi är föräldern.

Cannalisörerna har i tre år representerat brukare i offentliga debatter, skrivit debattartiklar och skapat opinion. Styrelsemedlemmar har avgått då de fått personliga förhinder eller på grund av att trycket varit för hårt. De yttre påfrestningar det trots allt innebär att jobba med den här typen av fråga har gjort att Cannalisörerna inte har en komplett styrelse.

Efter nyår kanske föreningen inte existerar längre, därför har vi i denna artikel delat med oss av fakta vi tycker fler borde ta åt sig.

Klarsynta hälsningar

Nelly Mathilda Fredlund,
Fredrik Bergvall,
Cannalisörerna

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde cannabis legaliseras?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.