Centerpartiet vill se fler poliser.
1 av 2
Centerpartiet vill se fler poliser. - Foto: TT/TT
"Stefan Löfven, det duger inte längre att stå med händerna i byxfickorna och vänta på bättre tider".
2 av 2
"Stefan Löfven, det duger inte längre att stå med händerna i byxfickorna och vänta på bättre tider". - Foto: TT

Det här duger inte, Löfven – fler poliser nu

Centerpartiet: Rikets säkerhet och människornas trygghet väger tyngre än partipolitisk prestige. Trots att säkhetsfrågorna nu måste anses allra högst på agendan lyser statsministern med sin frånvaro.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En av statens kanske viktigaste uppgifter är att garantera rättsstatens funktioner och värna medborgarnas trygghet. Svensk polis har under en tid haft en ansträngd arbetssituation som förvärrats avsevärt till följd av ett förhöjt terrorhot och införande av gränskontroller och id­-krav.

Det betyder att läget i dag är akut. Därför har Centerpartiet tidigare föreslagit en satsning på två miljarder kronor extra till polisen. För det får man 1 600 fler poliser samtidigt som det går att satsa på högre löner för områdespoliserna, som har en viktig funktion i kontakten med samhället.

Vi har även föreslagit att Sverige likt Norge instiftar en lag som förbjuder "samröre" med terroristorganisationer och att offentliga medel inte ska gå till organisationer som förespråkar extremistiskt våld.

Centerpartiet ser dessutom gärna förändrad lagstiftning så att fler ska kunna dömas för uppvigling till grova våldsbrott och höjda straff så att den som hetsar till brott, till exempel på sociala medier, ska kunna dömas till fängelse i upp till två år.

Så sent som i dag förklarade Rikspolischef Dan Eliasson att polisen i närtid har ett stort behov av nya poliser för att kunna hantera sitt uppdrag. När polisen öppet talar om att man går på knäna samtidigt som Europol varnar för att terrorgruppen Daesh planerar dåd mot Europa krävs det att regeringen tar ansvar.

Innan jul hittade vi fram till en gemensam strategi över blockgränserna för att hantera det ökade terrorhotet. Det var bra, och från Centerpartiets sida är vi alltid beredda att ta ansvar för Sverige och träffa breda uppgörelser om viktiga frågor. Men det är regeringens ansvar att börja leverera på dessa punkter och säkerställa att polisen har de resurser de behöver för att göra ett bra jobb.

Rikets säkerhet och människornas trygghet väger tyngre än partipolitisk prestige. Trots att säkerhetsfrågorna nu måste anses allra högst på agendan lyser statsministern med sin frånvaro.

Stefan Löfven, det duger inte längre att stå med händerna i byxfickorna och vänta på bättre tider. Saknar du egna idéer så får du gärna använda våra.

Johan Hedin,
Rättspolitisk talesperson, Centerpartiet

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde vi ha fler poliser?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.