Undersköterskorna är de patienterna litar på mest – höj deras löner nu!

Debattörerna: Frågan varför lönen är så låg är viktig att reflektera över och svår att besvara. Skulle undersköterskor ha lika dåligt betalt, samt en lika dålig löneutveckling, om det var ett mansdominerat yrke?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linnea Alvinzi och Isabella Kongstad är läkarstudenter inne på sina elfte terminer.

Båda har arbetat som undersköterskor.

Isabella Kongstad har varit ordförande för Sveriges läkarförbund student.

Äldre kollegor har sagt till oss: Vem känner patienten bäst? Undersköterskan! Hen är närmast patienten, och i många fall förlitar sig patienten till denne med sina krämpor och oro.

Att få reda på detta som läkare när man ska ta beslut om medicinering och fortsatt behandling är ovärderligt. Undersköterskans roll i vården är enormt betydelsefull, och att detta inte avspeglas i lönen, är inte bara skamligt men även ohållbart om vi vill upprätthålla en bra kvalitativ vård i Sverige.

Betoningen av teamarbete för att kunna ge bra vård, är numera grundläggande i modern läkarutbildning. Är det att arbeta i team att jobba varje dag tillsammans med någon, vara beroende och sedan inte ta ställning till dennes fundamentala rättigheter?

Vi delar arbetsplats, men vi delar inte villkoren och konsekvenserna. Läkare är en yrkeskategori som blir väl insatta i hur en persons arbetsmiljö kan påverka dennes livskvalitet och hälsa.

Att arbeta oregelbundna arbetstider med stort ansvar för äldre och sjuka, att utsättas för risker i form av hot, våld och smittor i vardagen gör att undersköterskor har stor risk för utbrändhet och sjukskrivningar. Tunga lyft och repetitiva rörelser tillsammans med psykosocial stress belastar en undersköterskas kropp, som har stor betydelse för dennes hälsa både i yrkeslivet och senare som pensionär.

Om möjligheterna till en respektabel löneökning uteblir för våra undersköterskor, så skulle sex timmars arbetsdag med heltidslön vara en möjlig lösning för att förbättra arbetsvillkoren.

Frågan varför lönen är så låg är viktig att reflektera över och svår att besvara. Skulle undersköterskor ha lika dåligt betalt samt en lika dålig löneutveckling, om det var ett mansdominerat yrke? Antagligen inte.

I århundranden har kvinnor tagit hand om gamla och sjuka gratis. I bilden av den ”riktiga kvinnan” ingår det att hon ska vara omhändertagande och omtänksam – hon ska ta hand om gamla och sjuka för att hon vill det, och inte för att tjäna pengar. Detta kan vara en av förklaringarna till vårdyrkenas låga löner.

Ge undersköterskorna en rimlig löneutveckling som står i relation till deras yrke, eller inför sex timmars arbetsdag för samma lön. Att prioritera undersköterskors hälsa är inte bara nödvändigt utan ett måste om vi skall kunna tackla framtidens utmaningar inom hälsa och sjukvård.

Linnea Alvinzi,
Läkarstudent termin elva

Isabella Kongstad,
Läkarstudent termin elva

---

7 debattartiklar på 7 dagar – läs mer om undersköterskornas löner:

Läkare: Vi måste höja undersköterskornas löner – det är dags nu

Undersköterska: Jag vill känna mig behövd – inte överkörd

Undersköterskor: Det får vara nog nu – vi kräver rimliga löner!

Undersköterska: Ge vårt yrke den respekt det förtjänar, nu!

Undersköterskorna har usla löner – vi måste göra något

Vi måste betala de som tar hand om oss – höj undersköterskornas löner!

Läs alla debattartiklarna här: http://nyheter24.se/debatt/underskoterskeloner

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde undersköterskornas löner höjas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.