Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vänstern måste sluta blunda för terrorn

- 10/02/2016, 08:06 -
Roger Haddad (L) svarar Vänsterpartiet om terrorresor.
1 av 2

Roger Haddad (L) svarar Vänsterpartiet om terrorresor.

Privat/TT

"Vänsterpartiet har tyvärr ställt sig utanför den överenskommelse som Liberalerna och övriga alliansen slöt med regeringen i december".
2 av 2

"Vänsterpartiet har tyvärr ställt sig utanför den överenskommelse som Liberalerna och övriga alliansen slöt med regeringen i december".

TT Bild

Liberalerna: Vilken signal skickar Vänsterpartiet till de som aktivt sprider våldsbejakande hat i form av propaganda men också ägnar sig åt rekrytering och finansiering här i Sverige?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Riksdagen fattar i dag beslut om att kriminalisera terrorresor, det är en direkt konsekvens av ett bindande beslut i FNs säkerhetsråd från september 2014.

Möjligen är inte det formella viktigast i denna fråga men Vänsterpartiets agerande visar att man vill fortsätta den slapphänta hanteringen av terrorismfrågorna och inte minst vilken signal man ger till de som är på väg ner till konfliktområden – eller ännu mer – till alla de som faktiskt återvänder till Sverige.

Hur Vänsterpartiet ser på de som begått krigsbrott, våldtagit och dödat på ett sätt som jag menar är barbariskt i form av rena avrättningar är oklart. Det är sant att man redan i dag kan lagföras för vissa terroristbrott men problemet är att ytterst få lagförts i Sverige.

Dessutom är det fel när Linda Snecker påstår att en kriminalisering av terrorresor eller skärpt regel för finansiering av terrorism är detsamma som att "Riksdagen kriminaliserar vardagliga handlingar" eller nyfikenhet på Internet.

Vilken signal skickar Vänsterpartiet till de som aktivt sprider våldsbejakande hat i form av propaganda men också ägnar sig åt rekrytering och finansiering här i Sverige? Linda Snecker verkar i sitt inlägg inte heller vara berörd av att terrorismens grogrund finns även mitt ibland oss ute i de svenska städerna.

Hur kan man annars förklara varför drygt 300 personer lämnat Sverige för att på olika sätt ansluta sig till en terroristorganisation? En terroristorganisation som främst dödar andra muslimer, men också har som mål att utrota allt oliktänkande – i synnerhet att rensa kristna och judar från Mellanöstern för att skapa ett större muslimskt kalifat. Detta baserat på våldsbejakande extremism och en extrem tolkning av islam som inte tar hänsyn till några mänskliga rättigheter eller kvinnors rättigheter.

Sverige har inte bara en moralisk skyldighet att följa FN:s beslut som medlem. Vi måste aktivt bidra till att motverka och förhindra terrorism, inte minst terrorresor från Sverige till Syrien och Irak. Vi måste tydligt stå sida vid sida med länder som Frankrike som återkommande drabbats av terrorattacker.

Vänsterpartiet har tyvärr ställt sig utanför den överenskommelse som Liberalerna och övriga alliansen slöt med regeringen i december. I dag väljer Vänsterpartiet återigen att stå vid sidan av och yrka avslag på hela regeringens och utskottets förslag - utan att lägga egna på hur vi dels ska stoppa terrorresorna men inte minst hur vi ska straffa de som faktiskt begått dessa avskyvärda brott.

Roger Haddad,
Rättspolitisk talesperson, Liberalerna,
Ledamot av justitieutskottet, Liberalerna