1 av 3
- Foto: Privat/TT
Jimmy Baker, kommunalråd (M) i Botkyrka kommun.
2 av 3
Jimmy Baker, kommunalråd (M) i Botkyrka kommun. - Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Moderat: Det finns viktigare problem än vad vi kallar bakverk

Debattören: Den akademiska vänstern verkar mer drivas av själva konflikten än de verkliga sakfrågorna. Personligen tycker jag att detta, liksom kontroverser kring exempelvis plåster och glassar, är trams.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jimmy Baker är moderat kommunalråd i Botkyrka kommun.

Återigen rasar en pseudodebatt om vad man ska kalla bakverket. Denna debatt återkommer titt som tätt, den här gången är det en konditor i Skåne som använder ordet ”lyx n-bulle”.

Den lättkränkta vänstern med afrosvenskarnas Kitimbwa Sabuni (känd från bland annat vattenglasstormen om kinapuffs-påsen) i spetsen gnuggar sina händer och rasar eftersom de ännu en gång får ett lysande tillfälle att polarisera människor utefter sitt vänsterorienterade rastänkande.

Den akademiska vänstern verkar mer drivas av själva konflikten än de verkliga sakfrågorna - som handlar om jämlikhet och allas lika värde i det långa perspektivet.

Personligen tycker jag att detta, liksom kontroverser kring exempelvis plåster och glassar, är trams. Själv föredrar jag att använda ordet chokladboll och förstår att det finns de som tycker att n-ordet är kränkande. Men om en konditor i Malmö vill använda ordet så ska han förstås få göra det. Det är ingen som tvingar någon kund att handla där.

Det finns betydligt värre samhällsproblem i dagens Sverige än att bekymra sig över vad ett bakverk kallas. Upplopp, bilbränder, hedersförtryck, rån, mord på öppen gata med skjutvapen och ständiga bråk på olika asylboenden för att ta några exempel.

Men eftersom det hetsas om trams istället, från lättkränkta personer som för ”debatten” in absurdum, så skapas ju också den grogrund som gör att andra hetsar tillbaka genom att medvetet provocera så som konditorn i Skåne gör.

Vems är då felet? Konditorn eller den politiskt korrekta, censurivrande vänstern? Vad kom först - hönan eller ägget? Egentligen bryr jag mig inte om symboldebatten, men fler behöver sluta hänga upp sig på symbolfrågor och fokusera på de verkliga problemen istället.

I det mångkulturella och etniskt blandade Botkyrka ser vi allt fler exempel på hur konflikter tas med från olika invandrargruppers hemländer. Vi har kurder och turkar som spränger varandras föreningslokaler och nu i helgen genomfördes en drive-by skjutning vid bensinmacken i Fittja.

Det finns en konflikt kring ett monument över Seyfo (folkmordet 1915), där det är turkar på ena sidan och syrianer/assyrier på den andra sidan. Handgranater detonerar under polisbilar. Unga kvinnor ”ramlar” från femte våningen (så kallade balkongflickor). Listan kan göra betydligt längre.

Vad kommuner som Botkyrka behöver, är snarare en omdaning av miljonprogramsområdena, fler och tidigare polisära insatser, krafttag mot illegala andrahands- och tredjehandsuthyrningar av lägenheter, fler förebyggande insatser från förskola och framåt, ett upphävande av EBO-lagstiftningen och ett nedjusterat avtal med Migrationsverket.

Men den akademiska vänstern med stöd från vänsterpartister, miljöpartister och socialdemokrater, väljer att istället fokusera på namn på bakverk. Ifall det ska få vara en asiatisk karikatyr på en godispåse, och på kvoteringslösningar utifrån jämlikhetsdata där etniska och religiösa tillhörigheter förvandlas från egenskaper till meriter.

Vilket i grunden bara är sorgligt.

Jimmy Baker,
Kommunalråd (M), Botkyrka kommun

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.