Moderat: Det finns viktigare problem än vad vi kallar bakverk

- 18/02/2016, 10:40
1 av 3

Privat/TT

Jimmy Baker, kommunalråd (M) i Botkyrka kommun.
2 av 3

Jimmy Baker, kommunalråd (M) i Botkyrka kommun.

Privat

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Den akademiska vänstern verkar mer drivas av själva konflikten än de verkliga sakfrågorna. Personligen tycker jag att detta, liksom kontroverser kring exempelvis plåster och glassar, är trams.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Återigen rasar en pseudodebatt om vad man ska kalla bakverket. Denna debatt återkommer titt som tätt, den här gången är det en konditor i Skåne som använder ordet ”lyx n-bulle”.

Den lättkränkta vänstern med afrosvenskarnas Kitimbwa Sabuni (känd från bland annat vattenglasstormen om kinapuffs-påsen) i spetsen gnuggar sina händer och rasar eftersom de ännu en gång får ett lysande tillfälle att polarisera människor utefter sitt vänsterorienterade rastänkande.

Den akademiska vänstern verkar mer drivas av själva konflikten än de verkliga sakfrågorna - som handlar om jämlikhet och allas lika värde i det långa perspektivet.

Personligen tycker jag att detta, liksom kontroverser kring exempelvis plåster och glassar, är trams. Själv föredrar jag att använda ordet chokladboll och förstår att det finns de som tycker att n-ordet är kränkande. Men om en konditor i Malmö vill använda ordet så ska han förstås få göra det. Det är ingen som tvingar någon kund att handla där.

Det finns betydligt värre samhällsproblem i dagens Sverige än att bekymra sig över vad ett bakverk kallas. Upplopp, bilbränder, hedersförtryck, rån, mord på öppen gata med skjutvapen och ständiga bråk på olika asylboenden för att ta några exempel.

Men eftersom det hetsas om trams istället, från lättkränkta personer som för ”debatten” in absurdum, så skapas ju också den grogrund som gör att andra hetsar tillbaka genom att medvetet provocera så som konditorn i Skåne gör.

Vems är då felet? Konditorn eller den politiskt korrekta, censurivrande vänstern? Vad kom först - hönan eller ägget? Egentligen bryr jag mig inte om symboldebatten, men fler behöver sluta hänga upp sig på symbolfrågor och fokusera på de verkliga problemen istället.

I det mångkulturella och etniskt blandade Botkyrka ser vi allt fler exempel på hur konflikter tas med från olika invandrargruppers hemländer. Vi har kurder och turkar som spränger varandras föreningslokaler och nu i helgen genomfördes en drive-by skjutning vid bensinmacken i Fittja.

Det finns en konflikt kring ett monument över Seyfo (folkmordet 1915), där det är turkar på ena sidan och syrianer/assyrier på den andra sidan. Handgranater detonerar under polisbilar. Unga kvinnor ”ramlar” från femte våningen (så kallade balkongflickor). Listan kan göra betydligt längre.

Vad kommuner som Botkyrka behöver, är snarare en omdaning av miljonprogramsområdena, fler och tidigare polisära insatser, krafttag mot illegala andrahands- och tredjehandsuthyrningar av lägenheter, fler förebyggande insatser från förskola och framåt, ett upphävande av EBO-lagstiftningen och ett nedjusterat avtal med Migrationsverket.

Men den akademiska vänstern med stöd från vänsterpartister, miljöpartister och socialdemokrater, väljer att istället fokusera på namn på bakverk. Ifall det ska få vara en asiatisk karikatyr på en godispåse, och på kvoteringslösningar utifrån jämlikhetsdata där etniska och religiösa tillhörigheter förvandlas från egenskaper till meriter.

Vilket i grunden bara är sorgligt.

Jimmy Baker,
Kommunalråd (M), Botkyrka kommun