Esma Yagci skriver i sin debattartikel att den som skyddar rasismen accepterar även hatet och förtrycket.
1 av 3
Esma Yagci skriver i sin debattartikel att den som skyddar rasismen accepterar även hatet och förtrycket. - Foto: Privat/TT
Esma Yagci.
2 av 3
Esma Yagci. - Foto: Privat
"Flera av oss handskas med rasism varje dag, är det verkligen okej? Vi ska inte skämmas, det är de som givit sin röst till rasistiska organisationer, som rättare sagt ska känna skammen".
3 av 3
"Flera av oss handskas med rasism varje dag, är det verkligen okej? Vi ska inte skämmas, det är de som givit sin röst till rasistiska organisationer, som rättare sagt ska känna skammen". - Foto: ERIK MŅRTENSSON/SCANPIX/TT

Hur många sverigevänner har egentligen träffat en nyanländ?

Debattören: Det är inte vi som ska skämmas, det är de som givit sin röst till rasistiska organisationer, som rättare sagt ska känna skammen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Esma Yagci är 16 år och går på Rudbecks gymnasium i Sollentuna, men bor i Sundbyberg.

Esma är mycket intresserad i politik och är med i SSU.

Följ henne på: Twitter.

Varje dag på bussen försöker jag fånga den tilltalande blicken hos personen som sitter på sätet framför mig. Jag vill försäkra mig om att den som sitter där inte har något emot min existens, innan jag sätter mig vid denne.

Idén av att sitta ner bredvid en obekant får mig inte att tappa modet. Jag blir fundersam över om den som sitter där vill tillägna sin tid, genom att sitta bredvid en utländsk på väg till jobbet. Hur mycket mod krävs det egentligen för att sätta sig bredvid någon på bussen?

Det kommer människor från alla delar av världen. Ja, det är en flyktingkris. Men varför är det alltid vi i Sverige som tycker synd om oss, när det i själva verket är de vi ska känna sorg för. De här människorna flyr från krig, från förtryck och från tvång. Vi å andra sidan lever som vi alltid har gjort, skola, arbete och fritid.

Hur kommer det sig att allt dåligt som rör oss nu, plötsligt är flyktingarnas fel? Tittar man tillbaka har det alltid invandrat människor till Sverige, vad är anledningen till att det reageras så starkt på invandringspolitiken nu?

Anledningen till att rasismen växer hos oss är för att det har blivit till något normaliserat och accepterat. Högerextremismen har fått oss att tro att det vi håller på med, är något normalt. Nej, rasism har aldrig vart normalt och kommer aldrig att bli det.

Den som skyddar rasismen accepterar även hatet och förtrycket, och anser samtidigt sig vara mer värdefull än någon annan. Att stå för rasism är som ett godkännande av att själv en dag bli nertryckt av ett folk och majoriteten, när du inte längre tillhör de som styr och bestämmer.

Det är enkelt att tro på ett rykte och en lögn som man själv gått och tvivlat på. Väljer du att sprida det någon annan hittat på kan jag berätta för dig att det inte är enkelt att se det som sker på riktigt. Men att det dessvärre är enkelt att bara lyssna på något som inte är korrekt, men som låter bra för örat.

Sluta lyssna på det som kan låta trovärdigt, utan gå och upplev det som är på riktigt. Hur många sverigevänner har egentligen träffat en nyanländ?

Det är enkelt för oss att tro på att dessa nykomlingar är farliga, på så sett tror jag att de som flyr från krig litar sig på att Sverige är ett av världens bästa länder att flytta till. Har ni tänkt på hur vi kommer hitta modet att berätta för den kommande generationen om hur det som inte fick återupprepas ändå gjorde det - i ett land där demokratin och mänskliga rättigheter var som starkast.

Rasismen finns hos oss människor, varken vi är religiösa eller kommer från en annan kultur. Tyvärr är det endast västvärlden som fått det till att bli något accepterande. De oskyldiga barnen möter rasismen på skolan, ungdomar i sociala medier och vuxna på jobbet.

Flera av oss handskas med rasism varje dag, är det verkligen okej? Vi ska inte skämmas, det är de som givit sin röst till rasistiska organisationer, som rättare sagt ska känna skammen.

Vi är bara oss själva, vad är de utan rasism?

Esma Yagci

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.