Fredag 23 Jul
Stockholm

Var är respekten och stödet för våra svenska veteraner?

Genom det Gula bandet visar vi respekt för våra krigsveteraner, skriver Daniel Greenwood i debattartikeln.
1 av 3
Genom det Gula bandet visar vi respekt för våra krigsveteraner, skriver Daniel Greenwood i debattartikeln. Foto: Privat/TT
Daniel Greenwood.
2 av 3
Daniel Greenwood. Foto: Privat
"Jag hade verkligen uppskattat om folkvalda politiker faktiskt tog en stund för att öppet hedra vår militärpersonal för deras uppoffring och tjänstgöring."
3 av 3
"Jag hade verkligen uppskattat om folkvalda politiker faktiskt tog en stund för att öppet hedra vår militärpersonal för deras uppoffring och tjänstgöring.". Foto: TT NYHETSBYRÅN

Debattören: För mig är det en självklarhet att vi aldrig får hamna i ett läge där våra soldater, sjömän och piloter inte är relevanta för staten. För de är alltid relevanta och för den säkerhetsrisk de utsätter sig för.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Daniel Greenwood är 19 år och bor i Göteborg.

Daniel läser offentlig förvaltning vid Göteborgs Universitet.

Sverige som nation måste visa sitt stöd för våra krigsveteraner och för vår militära personal. Detta gäller främst våra folkvalda politiker i riksdagen men också allmänheten.

Det är ingen hemlighet att soldater som återvänt från krig ofta utvecklar posttraumatiskt stressyndrom, ångest och depression. Nyligen öppnade Sverige sin första veteranmottagning på Akademiska sjukhuset i Uppsala, vilket är välkomnande nyheter.

Detta är också ett bra tillfälle att ge en eloge till Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna som länge arbetat för veteraners välmående och kamratskap.

Vår hantering av krigsveteraner har inte varit ett stort ämne för politiker, detta på grund av Sveriges långa historia av neutralitet och fred. Därför är inte det här problemet lika omfattande som i USA, där situationen för krigsveteraner ständigt debatteras.

Det stämmer att det här problemet inte är lika omfattande som i USA, med tanke på att Sverige inte varit i krig sedan 1814.

Men Sverige har varit involverat ett flertal väpnade konflikter i bland annat Kosovo, Kongo, och Bosnien. I FN-tjänst har svensk personal gång på gång ställt upp och offrat sin egen säkerhet, och ibland till och med sina egna liv.

Just nu samarbetar Kustbevakningen med Frontex för att rädda människor från att drunkna flykten över Medelhavet. Kustbevakningen har ställt flygplan, båtar och personal till förfogande i både Grekland och Italien.

I det arbetet har Kustbevakningen mitt fulla stöd och min respekt, och jag är säker på att väldigt många delar min inställning.

Samtidigt är svensk personal på plats i Mali och Afghanistan för att assistera FN med att vid behålla freden. Trots detta har intresset och entusiasmen från media och folkvalda politiker varit ljummen.

Varför? Sverige har inte tvingats in i dessa konflikter, det är inte en självklarhet. Sverige har valt att delta.

Tyvärr så har Försvarsmakten idag ett rykte av sig för att vara den där bortglömda myndigheten som saknar egentlig funktion. Trots att den är en av våra viktigaste myndigheter.

”Försvaret är ett skämt” är något jag ofta hör när ämnet dyker upp, och mitt svar är alltid detsamma: Nej, Försvarsmakten är inte ett skämt och istället för att kasta anklagelser på Försvarsmakten, rikta fokus istället mot makthavarna och prioriteringarna som de gör. Det är inte försvaret som valt nedskärningar och det är inte försvaret som bett om den ljumna entusiasmen från politiker.

För mig är det en självklarhet att vi aldrig får hamna i ett läge där våra soldater, sjömän och piloter inte är relevanta för staten. För de är alltid relevanta, och för den säkerhetsrisk de utsätter sig för så förtjänar dem ett erkännande som innefattar mer än en lön.

Jag hade verkligen uppskattat om folkvalda politiker faktiskt tog en stund för att öppet hedra vår militärpersonal för deras uppoffring och tjänstgöring.

Är det verkligen så mycket att begära? Är det verkligen så mycket att begära att statsministern är närvarande på veterandagen? Är det verkligen så mycket att begära att riksdagsledamöter tar en paus från twittrandet och faktiskt dyker upp den 29:e maj? Att hedra människor som osjälviskt väljer att skydda andra.

När du ska tala om Försvarsmakten, gör det med omsorg och respekt.

Bär det gula bandet, stöd våra veteraner och utlandssoldater.

Daniel Greenwood

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela