Stockholm

För att stoppa terroristerna behövs ett europeiskt FBI

Liberalerna vill se mer europeiskt samarbete för att stoppa terrorn.
1 av 3
Liberalerna vill se mer europeiskt samarbete för att stoppa terrorn. Foto: TT/TT/TT
"Det är därför som vi liberaler är för den europeiska åklagarmyndigheten och ett europeiskt FBI".
2 av 3
"Det är därför som vi liberaler är för den europeiska åklagarmyndigheten och ett europeiskt FBI". Foto: Ap
Birgitta Ohlsson.
3 av 3
Birgitta Ohlsson. Foto: TT

Liberalerna: Daesh är ett hot mot hela Europa och de europeiska värderingarna om demokrati. EU måste därför bli bättre på att samordna det polisiära samarbetet över nationsgränserna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Två dagar har gått sedan Daesh återigen attackerade det fria demokratiska samhället. Bomberna var en attack mot Europas huvudstad och Europas frihet.

Det är därför viktigt att vår respons på attackerna har sin grund i ett europeiskt perspektiv. Den våldsbejakande islamistiska extremismen är det största extremistiska hotet mot Europa.

Sorg, vrede och rädsla är känslor vi alla känner de första dagarna efter en attack. Därefter måste vi dock samla oss och inse att vår tids viktigaste utmaning är att bekämpa terrorismen.

Det handlar om att vara vaksam, och inte naiv. Men att ta strid mot terrorismen innebär också att ta strid för det fria samhället och demokratin.

Allra helst vill Daesh att vi ska sluta leva våra fria liv och gå över till ett samhälle präglat av ett fundamentalistiskt fängelseliknande förtryck.

Ett samhälle där kvinnor inte får vistas utanför hemmet själva, där kvinnor tvingas att täcka sig, där kvinnor inte får studera fritt eller arbeta självständigt. Ett samhälle där homosexuella avrättas, där medierna är totalcensurerade och öppenheten utrotad.

Även om kriget i Syrien är en central del av Daesh terrorism är det viktigt att komma ihåg att Daesh inte bara finns där. Daesh kommer inte att självdö enkelt globalt den dag då kriget i Syrien upphör.

Daesh verkar numera i 15 länder, och deras brutalitet växer i Filippinerna, Jemen, Libyen med flera länder. Vi måste släppa idén att om bara kriget i Syrien avtar så kommer Daesh att försvinna.

Vi får inte heller tro att det går att tala Daesh till rätta med diplomati. Det krävs också att den fria demokratiska världen militärt skalar upp sitt motstånd mot Daesh.

Daesh är ett hot mot hela Europa och de europeiska värderingarna om demokrati. EU måste därför bli bättre på att samordna det polisiära samarbetet över nationsgränserna.

Den globala brottsligheten, vare sig det gäller terrorism, droger eller människohandel, anpassar sig inte efter nationsgränserna. Det är därför som vi liberaler är för den europeiska åklagarmyndigheten och ett europeiskt FBI. Vi måste stärka rättsväsendet i Europa.

Vi kan inte längre se roten till attackerna som något som endast växer utanför Europa, utan vi måste ta vårt ansvar för att se till att den våldsbejakande extremismen inte växer inom EU:s gränser.

Det kräver ett starkare EU. Terroristerna samarbetar bättre och mer, då måste också EU:s medlemsstater göra det.

Birgitta Ohlsson,
Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot (L)

Borde Europa ha ett FBI?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.