Tisdag 30 Nov
Stockholm

Skrota påsken och gör Pride till en röd dag i stället

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Debattören: Det kryllar av dagar som vi borde fira långt mycket oftare än de dagar som är bundna till religion.

Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Återigen så har vi drygt fem dagars ledighet att se fram emot. Denna gång är det påsk vi ska fira. För vissa är det verkligen ett firande som står för dörren, för oss andra är det ägg, påskmust och kanske en bit sill som står på menyn.

Jag har all förståelse för att det faktiskt finns människor som har en tro där den här tiden på året är viktig, men för oss övriga så är det faktiskt bara några dagars ledighet som kastar om veckodagarna lite.

Faktum är att fler och fler börjar tillhöra den här skaran som jag alltid tillhört, vi som utnyttjar helgdagarna till att vara lediga, vi som inte går till kyrkan eller dricker Jesu blod, åtminstone inte den andemeningen.

Samtidigt ser vi hur vårt samhälle också blir mindre och mindre "kristet" (absolut inte menat i någon dålig bemärkelse) och mer multikulturellt med otroligt många olika religioner och trosuppfattningar.

Det är bra, det är så vi vill ha det. Vi vill leva i samhälle där alla får ta lika mycket plats oavsett vad eller vem man tror på. Så ser inte vårt samhälle ut.

Jag är absolut ingen älskare av hur saker och ting sköts i USA men är det en sak som jag tycker att man lösa på ett ganska bra sätt så är det väl just det här med nationella högtider.

I USA finns tio nationella (federala) högtider i bland dessa hittar man juldagen, Labor day och Veterans Day. Det som skiljer dessa mot högtiderna i Sverige är egentligen bara att det inte bundna till någon kristen högtid, och det borde vi sträva efter i Sverige också.

Det finns förstås flera argument för att slopa dessa högtider, exempelvis som att 0,9% lämnar svenska kyrkan årligen och att man sedan 70-talet tappat kring 1 miljon medlemmar. Det går också att peka på att vi är ett helt annat samhälle än vad vi var tidigare. Nu består vi av stora minoriteter av judar, muslimer, ateister, kristna, hinduer, buddister och konfucianer, av den anledningen vore det på sin plats att sluta vurma för kristna högtider i Sverige.

I stället skulle man förstås kunna behålla alla högtider som saknar religiös betydelse som 1:a maj, nationaldagen och midsommar. De strukna kristna högtiderna skulle man kunna ersätta med helgdagar som på något symboliserar Sverige och det vi står för, hur luddigt det än låter.

Genom åren har vi gjort oss kända för att solidariska så det borde definitivt vara en helg dag. Åtminstone en dag under pridefestivalen borde vara en helgdag. Idrottsrörelsen har ju varit en stor del i den svenska historien och är än i dag ett sätt som symboliserar vägen ur utanförskap och borde därför få en egen dag. Och för nationalisterna i vårt avlånga land kan vi kanske fira pepparkaksgubbens dag eftersom det verkar finnas en enorm opinion för just hen.

Det kryllar av dagar som vi borde fira långt mycket oftare än de dagar som är bundna till religion. Åtminstone så länge som vi som nation består av långt mycket fler människor som tillhör någon annan religion, eller ingen alls.

Toni Lappalainen


Ska vi skrota påsken?
Tack för din röst!
Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela