Söndag 25 Sep
Stockholm

Liberalerna: Det pågår ett folkmord just nu – vi kan inte blunda längre

Liberalerna skriver om folkmordet IS utför på minoriteter.
1 av 2
Liberalerna skriver om folkmordet IS utför på minoriteter. Foto: TT/Ap
 "Erkänn dåtidens folkmord och erkänn nutidens folkmord".
2 av 2
"Erkänn dåtidens folkmord och erkänn nutidens folkmord". Foto: Ap

Liberalerna: Vi vill uppmana Stefan Löfven att driva ett aktivt arbete för assyriernas självständighet och kristnas trygghet i en region där de länge fördrivits, förtryckts och förintats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I fjol fylldes världens och Sveriges torg för att minnas 100-årsdagen av folkmordet, då över en miljon assyrier/syrianer, armenier och pontiska greker mördades.

Men nu utsätts assyrier, kristna, yezidier och andra religiösa och etniska minoriteter åter för folkmord. De islamistiska terroristerna i Daesh har tvingat hundratusentals assyrier att fly från Nineveslätten i Irak.

Deras utplånande av Sankt Eliasklostret i Irak och Baaltemplet i den syriska världsarvsstaden Palmyra är en kränkning av hela vår civilisation. I dag ska Sveriges riksdag debattera det pågående folkmordet, det assyriska folkets rätt till trygghet och självbestämmande på Nineveslätten.

För oss liberaler är svaret självklart. Det pågår ett folkmord just nu och Nineveslättens folk ska skyddas och den svenska regeringen bör agera.

I fjol tillfångatogs 300 assyrier i Khabourområdet i nordöstra Syrien. Vi har sett masskidnappningar av kristna. Daesh avrättningar sker med svärd, precis som för hundra år sedan.

Flickor utsätts för serievåldtäkter och säljs för någon tusenlapp. Rädslan fortsätter att förfölja flyktingen som kommit till Sverige.

På svenska flyktingboenden är kristna särskilt utsatta för hot och trakasserier från islamistiska extremister. Kristna vittnar om hur de håller sin religion hemlig för att inte drabbas. Den som flyr från helvetet där - ska aldrig behöva vara rädd för sina förövare här.

Historien upprepar sig. Och lika viktig som Förintelsen är för att förstå Europas moderna historia, lika viktig är Seyfo för Mellanösterns moderna historia.

1910 var 14 procent av Mellanösterns befolkning kristen, att jämföra med 4 procent i dag. Uppemot 90 procent av assyrierna förintades under Seyfo. Uppemot 80 procent av assyrierna har drivits från Irak och Syrien det senaste decenniet.

Europaparlamentet och den amerikanska kongressen har, precis som de irländska och de litauiska parlamenten, röstat för att kalla Daesh övergrepp för folkmord.

Vad väntar Sverige på? Det är dags att statsminister Stefan Löfven håller det löfte han lovade redan för två år sedan. Erkänn dåtidens folkmord och erkänn nutidens folkmord. Det finns inget annat sätt att beskriva vad Daesh ägnar sig åt i Syrien och Irak.

Vi måste också i denna svåra tid orka att blicka framåt. I ett framtida Syrien måste de kristna ha möjlighet att bygga upp sina samhällen.

Ett regionalt styre för minoritetsfolken på Ninevehslätten aviserades av Iraks regering i januari 2014, men har på grund av Daesh invasion inte kunnat verkställas.

Sverige måste kräva att detta löfte infrias av Irak och att ett liknande beslut fattas för Syrien när kriget närmar sig sitt slut. Vi liberaler har länge sagt att assyrierna har rätt till självbestämmande på Ninevehslätten och till icke-diskriminering i andra delar av Irak/Syrien/Kurdistan.

Vi vill uppmana statsminister Stefan Löfven att redan här och nu driva ett aktivt arbete inom EU för att samla så många medlemsstater som möjligt bakom strategier för assyriernas självständighet och kristnas trygghet i en region där de länge fördrivits, förtryckts och förintats.

Det borde vara en självklar del av EU:s utrikespolitik. Ni kan rösta rätt redan i dag genom att stötta Liberalernas motioner.

Birgitta Ohlsson,
Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot, Liberalerna

Robert Hannah,
Riksdagsledamot, Liberalerna

Ninos Maraha,
Ledamot i kommunfullmäktige, Södertälje, Liberalerna

---

Birgitta Ohlsson har skrivit om IS för oss tidigare, bland annat den här artikeln är värd att läsa.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.