Det är "Sverigevännernas" fel att du inte vågar vara stolt över Sverige

- 06/06/2016, 13:45 -
Matilda Wahl skriver om nationaldagen.
1 av 3

Matilda Wahl skriver om nationaldagen.

Privat/Claudio Bresciani

"Jag är absolut stolt över Sverige".
2 av 3

"Jag är absolut stolt över Sverige".

Claudio Bresciani

Matilda Wahl.
3 av 3

Matilda Wahl.

Privat

Matilda Wahl skriver om nationaldagen, och om att vara stolt över att komma från Sverige.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Då var det dags för Sveriges nationaldag, en dag som antagligen skulle gå obemärkt förbi för de flesta om det inte vore för att det är en röd dag vilket i år innebär tre dagars helg.

Det finns dock en del människor som tar nationaldagen på stort allvar, och jag läste i dag en status skriven av en man vid namn Bengt som väldigt uppenbart var en av dom.

Bengt var tydligt upprörd och kränkt i statusen, som i stora drag handlade om att han kände att på grund av "alla jävla militanta antirasister" så kunde han inte vara stolt över att vara svensk och fira nationaldagen ordentligt utan att bli kallad för rasist.

Tyvärr är det inte första gången jag hör denna högst tvivelaktiga teori om varför gränsen mellan att vara stolt över sitt land och att vara rasist har blivit svår att dra.

För det första så förstår jag inte det här med att vara så jävla stolt över att vara svensk. Observera att jag inte pratar om att tycka om och vara stolt över sitt land utan jag pratar om dom som drar det väldigt mycket längre än så.

Jag pratar om de som verkar tro att det här med att födas som svensk är en riktig bedrift, något som dom på något sätt har jobbat för och gjort sig förtjänta av. Sanningen är ju att det är en ren slump i vilket land man föds och ingenting som man kan styra över.

Det är svårt att styra över någonting överhuvdtaget innan man är född, det hoppas jag att vi alla kan vara överens om. Problemet är att om man på riktigt känner att det är en bedrift att ha råkat födas i Sverige så innebär det också ofta att man anser att människor som råkat födas på andra platser i världen inte har rätt att komma hit.

Människor flyr för sina liv till Sverige för att få en chans till ett drägligt liv, men då finns det personer här som på fullaste allvar tycker att dessa människor ska skickas tillbaka till de länder de flytt ifrån. Detta baseras inte sällan endast på att dom helt enkelt inte är födda här.

I det här sättet att tänka finns ingen som helst logik och det skrämmer mig hur många det är som ändå resonerar såhär. För att gå tillbaka till Bengt och hans status så är det inte på grund av antirasisterna som han inte vågar fira nationaldagen ordentligt längre utan det är på grund av personer som tänker såhär, det är på grund av rasisterna, eller "sverigevännerna" som dom så fint vill kalla sig själva.

Om man står och viftar med den svenska flaggan, pratar om hur stolt man är över att vara svensk och samtidigt beter och uttalar sig som ett rasistiskt svin så kopplas detta ihop och det i sin tur leder till att det blir lätt att missta att vara stolt över sitt land för rasism. Det här är inte rocket science, det säger sig självt.

Bengt borde alltså sluta anklaga antirasisterna och istället börja rikta sin ilska mot rätt håll och med tanke på den tydligt rasistiska undertonen i hans status så borde han även fundera över sin egen del i det här. Check yourself before you wreck yourself Bengan.

Och för er som undrar, jag är absolut stolt över Sverige. Jag är stolt över den sida av Sverige som är öppen och kärleksfull och som accepterar och respekterar människor oavsett etnicitet, läggning, kön eller andra olikheter. Det tycker jag absolut att vi ska fira idag!

Ni som däremot tänker fira nationaldagen genom att vara rasistiska rövar och skrika att alla invandrare ska försvinna från Sverige, skärp er. Om det är något som ska försvinna och som inte hör hemma i vårt land så är det er vidriga rasism.

Matilda Wahl

---

Matilda Wahl har skrivit hos oss många gånger, bland annat den här artikeln.