Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så gör vi Stockholm mer attraktivt för elitidrottare

1 av 2

TT/TT

2 av 2

TT News Agency / Henrik Montgomery/TT

Debatt | 16/06/2016 14:57

Debattörerna: Vi måste sluta tvinga elitidrottare att lämna landet för att kunna utvecklas och bli duktiga idrottare.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I kväll stundar Bahaus-galan åter igen. En fin Stockholmstradition som inleder sommaren. Evenemanget är också ett startskott för de snabbaste och starkaste atleterna när de ställs mot varandra i jakten på att komma högst upp på prispallen.

Sverige är, för att vara så ett så litet land, framgångsrika i idrott. Däremot kan vi och måste vi bli bättre för att fortsätta kunna vara med och utmana inom toppidrotten. Ett sätt att lyckas är att möjliggöra för fler att göra elitsatsningar och samtidigt erbjuda dem möjligheten att studera vid sidan av sin idrottssatsning.

Vi vill därför att Stockholms stad ansöker om att bli medlemskommun i Sport Campus Sweden.

Sport Campus Sweden är en ideell organisation, som grundades av Stockholms Idrottsförbund 2003, som genom samarbete med kommuner, specialidrottsförbund, högskolor, coacher, idrottsmedicinare och sponsorer erbjuder elitsatsande idrottare möjlighet kombinera satsningar på idrotten med en högskoleexamen.

I dag ingår sju av Stockholms läns kommuner samt samtliga av länets universitet och högskolor i projektet. Trots att en majoritet av deltagarna är folkbokförda i Stockholms stad står staden tyvärr utanför projektet.

I förlängningen riskerar det att sänka hela projektet, för viljan hos de kommuner som idag är med och bekostar satsningar som främst nyttjas av Stockholms invånare är givetvis begränsad.

Vi är övertygade om att det skulle vara ett viktigt och nödvändigt steg för att skapa förutsättningar för elitidrottare att finnas och verka i Stockholms stad. Få elitidrottare kan livnära sig på sin idrott och än färre kan göra det hela livet. Därför bör vi underlätta för talangerna att parallellt med sin elitsatsning också kunna läsa in en högskoleexamen.

Förutom att det är positivt för den enskilde att ha en utbildning och således en trygghet att falla tillbaka på, så är det också samhällseffektivt eftersom Stockholm har en kunskapsdriven ekonomi. Vi är i stort behov av välutbildade personer lång tid framöver. Det är därför viktigt att vi lyckas behålla dessa personer i Sverige och inte, som i dag, tvingar elitidrottare att lämna landet för att kunna utvecklas och bli duktiga idrottare.

Dessutom har Stockholms stad i bred politisk enighet beslutat att göra en fördjupad studie om Stockholms förutsättningar för att arrangera de olympiska vinterspelen och Paralympics 2026. Ännu har inget parti haft anledning att ta ställning till en ansökan.

Men om Stockholms senare ska ha en chans att få spelen är det viktigt, att staden också visar, att också elitidrotten behöver få bättre förutsättningar. Medlemskap i Sport Campus Sweden är en möjlighet att visa detta konkret.

Samtidigt så kommer breddidrotten vara fortsatt lika viktig. Stockholm ska fortsätta prioritera barn- och ungdomsidrotten samt breddidrotten överlag. Bredd- och spetssatsningar står inte i motsatsförhållande till varandra. Tvärtom är de ömsesidigt beroende av varandra för att vi ska få fler svenska tävlare i kommande Bahaus-galor.

Anna König Jerlmyr (M),
Oppositionsborgarråd

Lars Liljegren,
Ordförande i Fäktförbundet och fd ordförande Stockholms Idrottsförbund 1985 – 2007

Robert Hernadi,
Ordförande i Sport Campus Sweden och styrelseledamot Stockholms idrottsförbund