- Foto: Faksimil/Faksimil

Vi kräver att Facebook stoppar näthatet!

Debattörerna: "Det vi vill se är att Facebook själva tar ansvar för att följa sina egna etiska regler och tillsätter ett antal medarbetare för varje land eller språk som tar emot anmälningarna"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I slutet på maj i år gick internetjättarna Facebook (FB), Twitter, Google och Youtube ut med ett gemensamt löfte där de garanterar att hatiska inlägg ska tas bort inom ett dygn från deras sidor. Detta efter att de fått kritik för att inte kunna hantera näthatet.

För dig som inte läser kommentarsfälten i sociala medier eller redan rensat bort Facebookvännerna som delar hat; det finns de som använder sociala medier till att medvetet sprida felaktigheter om politiker och andra offentliga personer. Som startar Facebooksidor enbart för att sprida lögner, rykten och fördomar. Som sprider hat i kommentarfälten, som det här exemplet ifrån Youtube:

“Tänk er (x) upphängd i läderkrokar uppochner som en fisk medans (...) smiskar henne på arslet, hon stönar och bara vrålar: (…) DIN FITTSLICKANDE FLINTSKALLIGA JÄVLA KENDOCKA-NAZIST, JAG HATAR ATT DU TÄNDER MIG SÅ HÅRT!! JAG HATAR ATT DITT HUVUD FUNGERAR SOM ETT FÖRSTORAT OLLON…”

Ett exempel på miljontals hatkommentarer som alla med internet har tillgång till. Kommentaren har legat där i över ett år och har 291 gillningar.

Hur kommer det sig att det ligger kvar en månad efter löftet om att kommentarer som dessa skulle tas bort inom ett dygn? Är det så att företagen förlitar sig på att enskilda individer ska säkerställa att stora företags egna etiska riktlinjer följs? Att vi som ser hatet ska anmäla?

Och vi är också många som anmäler. Dessa två kommentarer på Facebook har vi anmält t.ex.:

Exempel 1: “VARFÖR får denna pajasen fortfarande vara inrikesminister, han är ju för fan en fara för Sveriges befolkning! Samma pack som (x) Islamistsvin (x)...deras vidriga agenda blir bara mer och mer uppenbar!”

Exempel 2: “De (Flyktingarna förf. anm.) kommer hit o Mördar o våldtar o Taffsar på både barn o kvinnor är en jävla våldtäktsmobb däremot”.

Men har fått svar av Facebook att dessa kommentarer INTE bryter mot Facebooks “gemenskaphetsregler” och kommer därför inte att tas bort. Alltså hjälper det föga hur fort de lovar att ta bort det, om vi som anmäler hatet gång på gång får svar tillbaka att kommentarer som dessa inte är hatiska.

Detta leder till att hatet får ohejdad spridning vilket är ett hot mot yttrandefriheten och i förlängningen mot vår demokrati. När röster som står för ett öppet debattklimat möts av den här typen av hat så fort de är av en annan åsikt innebär det att dessa röster tystnar. De godas tystnad. Och det är ingen slump utan en genomtänkt och utarbetad plan bland dem som sprider hatet.

Och Facebook, i det här fallet, hjälper till.

Upphovsmännen till hatsidorna kallar hatpropagandan för “medborgarjournalistik” och ber om donationer till sitt “journalistiska arbete”. De lånar den journalistiska formen och skriver påhittade och/eller skarpt vinklade ”nyheter” där den viktiga journalistiska principen om opartiskhet är helt frånvarande så väl som belägg för påståendena med källhänvisningar till forskning eller eget journalistiskt grävande.

Inom nyhetsjournalistiken finns alltid en redaktör och en ansvarig utgivare vilket helt saknas på dessa sidor.

Detta är inte journalistik. Alls.

Det finns även de som inte själva är öppet rasistiska eller sexistiska men ständigt tar upp kontroversiella ämnen som vinklas hårt för att skapa debatt. Väl medvetna om att hatet kommer att flöda i kommentarerna, och att de som inte håller med kommer att säga ifrån, och på så sätt skapa känslan av att “journalistiken” är högaktuell och mitt i händelsernas centrum.

Till skillnad från denna “medborgarjournalistik” har alltid journalistiska forum en moderator som tar bort hatiska kommentarer. Och det är precis vad den som startar en Facebooksida måste vara; moderator. Alla som har en Facebooksida måste anses ansvariga för det som publiceras på sidan.

Det vi vill se är att Facebook själva tar ansvar för att följa sina egna etiska regler och tillsätter ett antal medarbetare för varje land eller språk som tar emot anmälningarna och även söker igenom sidorna på egen hand. Deras uppgift blir att meddela administrationen för sidan som sprider hat att rensa bort hatet. Och den som missbrukar det, det vill säga medvetet (eller omedvetet) låter hat vara kvar efter 24 timmar så stängs sidan ner och olagliga uttalanden polisanmäls.

Annars agerar Facebook själva som dessa “medborgarjournalister”; alltså man låter hatet stå kvar för att de som inte håller med ska gå in och kommentera och på så sätt skapa känslan av att befinna sig mitt i brännpunkten.

Johanna Larsson
Anna Jonasson
Marcus Eriksson
Louise Hemming
Anita Molander
Tomas Ekroth
Lindiwe Zulu
Karin Mellin
Marco Insalaco
Marie Hagberg
Camilla Högberg
Lena Mäkelä
Maria Kjellen
Maria Robsahm
Anders Keily
Åsa Ståleby
Patrik Zapata
Jens Ola Mathiasson
Nicholaus Sparding
Henrik Hinken Persson
Andrea Morwing Theorén
Tomas Bjelke
Marielle Peterson
Emilia Weisbjerg
Thomas Laurien
Anna Könsberg
Hanna Ullerstam
Ola Storm
Göran Månsson
Lisa Lindén
Pix Bodin
Lena Collin
Hanna Westlund
Teysir Subhi
Lasse Pettersson
Ylva Noren Bretzer
Christian Larsson
Annika Aurell
Eva Eriksson
Susanna Glenndahl Thorslund
Karin Nordahl
Johanna Lihagen
Sara Erkers
Karin Wickelgren
Inga Olsson
Marie Johansson
Lena Aronson
Kalle Thorslund
Ida Eriksson
Mina Dennert
Martin Sköld
Emelie Lundgren
Sara Tahmirpour
Erik Almgren
Görel Envall
Per Karlsson
Daniel Widlund
Crister Löfgren
Michka Jungegård
Matti Huhtala
Mats Bjarki Gustavii
Pernilla Nordstrand
Mats Fäldt
Betty Öst
Petra Hygrell
Ylva Andersson
Peter Grönlund
Christer Theorén
Cilla Nygren
Carolina Håkanson
Marie Carlsson
Pia Ahlström
Marie Ahlén
Dan Palmqvist
Anja Frey
Hasse Skanse
Neta Norrmo
Magnus Dennert
John Fjällbrant
Carl Branting
Daniel Wannberg
Anna Yourleny Becker
Helena Sundström
Angelica Hadzikostas
Elin Forsström
Jens Rosbäck
Stefan Eklund
Anders Hansson
Anna Hammarén

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.