Therèse Molander (KD) skriver om Pride.
1 av 2
Therèse Molander (KD) skriver om Pride. - Foto: Privat/TT
Therèse Molander (KD).
2 av 2
Therèse Molander (KD). - Foto: Privat

Att inte gå i Pride är emot allt KD står för

Kristdemokrat: Att Ebba Busch Thor nu blir den första partiledaren för KD att gå i Pride visar att vårt parti är på väg åt rätt håll.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tidigare i somras meddelade Ebba Busch Thor att hon kommer att gå i årets Prideparad för att stå upp för alla människors lika värde. Något som kritiserats av såväl enskilda riksdagsledamöter och nu senast av Kristdemokratiska Seniorförbundet som skriver i BLT att det inte finns stöd för att gå i Prideparaden vare sig i politik eller partiprogram.

Jag skulle vilja hävda att det är tvärtom: att inte gå i Prideparaden är emot allt som KD står för.

Kristdemokraterna står för alla människors lika värde, att stå upp för de svaga och utsatta i samhället och att varje individ själv vet bäst hur hen ska leva sitt liv utan att klåfingriga politiker lägger i sig med moralpiskor och pekpinnar.

Det borde då vara en självklarhet för alla Kristdemokrater att stå upp för HBTQ-rörelsen och de tusentals människor som utsätts för hatrelaterat våld, förtryck, och normer som säger att de lever sitt liv fel.

Att Ebba Busch Thor nu blir den första partiledaren för KD att gå i Pride visar att vårt parti är på väg åt rätt håll: vi lämnar underlivspolitiken bakom oss och står upp för allas lika värde och allas rätt att bestämma över sitt eget liv. Vårt parti förnyas och det är dags att förnya vår politik så att den möter dagens samhällsutmaningar.

Ett område där vi behöver förnya oss är familjepolitiken. Vi har alltid stått upp för familjen och nu är det dags att skapa en familjepolitik som sätter barnens bästa i första hand oavsett hur hens familj ser ut.

I dag har vi många fler typer av familjebildningar än förut och den mall som skulle passa alla passar knappt någon längre. Vi behöver ett system där våra barns välmående sätts i första hand, inte normbaserade fördomar om hur den optimala lösningen ser ut.

Därför kommer jag arbeta för att Kristdemokraterna ska driva att:

1. Föräldraledighetsdagarna ska tilldelas barnet och därefter fördelas på den eller de personer som har bäst förutsättningar för att barnet får en bra start i livet. Om det är en mamma, pappa, bonusförälder, sekundärpartner, mor- eller farförälder, släkting eller nära vän till familjen spelar mindre roll; huvudsaken är att barnet är tryggt och välmående.

2. VAB-rättigheten ska tilldelas barnet så att hen har rätt till att en närstående kan ta hand om hen när hen är sjuk. Även här spelar det mindre roll vem som är hemma så länge hen känner barnet väl.

3. Fler än två personer kan vara vårdnadshavare för ett barn. Idag ser vi nya familjebildningar och ibland finns det fler än två föräldrar. Självklart ska då samtliga i familjebildningen kunna vara vårdnadshavare för det barn de uppfostrar tillsammans – föräldraskap utgörs av mer än biologiska band och ett barn har vid eventuella skilsmässor rätt till ALLA sina föräldrar.

Det är dags att vi på riktigt står upp för alla människors lika värde och familjens rätt att bestämma själva, oavsett hur den ser ut. Om ett tydligt ställningstagande som att delta i Pride får medlemmar att lämna partiet, må det så vara. Kan man inte skriva under på en så grundläggande Kristdemokratisk värdering som allas lika värde, då ska man kanske inte vara medlem i ett demokratiskt parti.

Therèse Molander,
Medlem i Kristdemokraterna

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.