Aron Emilsson (SD) skriver om att kyrkan borde återgå till sina kristna värderingar.
1 av 3
Aron Emilsson (SD) skriver om att kyrkan borde återgå till sina kristna värderingar.
Aron Emilsson (SD).
2 av 3
Aron Emilsson (SD).
"Det är dags att återuppbygga förtroendet för Svenska kyrkan".
3 av 3
"Det är dags att återuppbygga förtroendet för Svenska kyrkan".

SD: Gör Svenska kyrkan svensk igen

Sverigedemokraterna: Det är dags att låta kristna värderingar och budskap vara vägledande från nationell till lokal nivå.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Blott Sverige Svenska kyrkan har, men snart utan kristenhet kvar. Ja, så skulle man kunna beskriva hur många svenskar i allmänhet och medlemmar i Svenska kyrkan i synnerhet känner inför den kyrka de som samhällsmedborgare är formade av och som medlemmar döpta i.

Förtroendet för vår folkkyrka fick sig en rejäl törn efter sommarens avslöjanden om församlingars utrikesresor, och har inte blivit bättre sedan den senaste tidens massiva debatt om ledningens reaktion på solidaritetskampanjen ”Mitt kors”.

En kampanj som präster inom Svenska kyrkan lanserat för att kristna, på ett enkelt men symboliskt sätt, ska kunna visa sympati med världens utsatta kristna genom att ta en bild med sig själva och sitt kors och publicera i Facebookgruppen ”Mitt kors”.

I stället för att applådera en viktig kampanj som denna, så valde Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg märkligt nog att såga kampanjen genom att kalla den ”okristlig” och ”uppviglande” i ett Facebookinlägg.

Att kommunikationschefen för Sveriges största kristna samfund väljer att smutskasta det egna ”varumärket” och den viktigaste symbolen i en tyst och fredlig kamp för fred och säkerhet för utsatta kristna är mycket allvarligt och i det närmaste att betrakta som tjänstefel.

Att Ärkebiskop Antje Jackelén sedan valt att kommentera det ökande islamistiska hotet och attacker på kristenheten med svepande formuleringar om dialog, våldspassager i Bibeln och att vi alla tror på samma Gud har knappast gjort Svenska kyrkans kristna profil eller stödet för utsatta tydligare. Snarare tvärtom.

Det är dags att återuppbygga förtroendet för Svenska kyrkan. Det är dags att låta kristna värderingar och budskap vara vägledande från nationell till lokal nivå. Det är dags för Svenska kyrkans ledning att växla spår och med tydlighet förkunna och förvalta kyrkans lära för framtida generationer.

För det krävs att förvaltarskapsinriktade och konservativa kristna utmanar den vänsterliberala allians av socialdemokrater och liberalteologer som alltför länge, alltför ofta och i alltför hög utsträckning tillåtits politisera och radikalisera Svenska kyrkan i vänsterliberal riktning, bort från klassisk kristen.

Sverigedemokraterna är som största konservativa nomineringsgrupp i kyrkomötet beredda att förvalta väljarnas förtroende för att efter kyrkovalet 2017 ta ett utökat ansvar för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda och förvalta Svenska kyrkan i klassisk kristen mening.

Vår vision är en folkkyrka där den kristna identiteten är stark, där hjälp i lokalsamhället och kyrkans grundpelare, inte minst missionsbefallningen får spira. En kyrka där kärleken till det egna landet har en naturlig plats vid sidan av den allmänna människokärleken. En kyrka som bejakar sin roll som kulturbärare och förvaltare av ett svenskt, nordiskt och västerländskt kulturarv. En kyrka som utan att ge avkall på sina värden, sin värdighet eller sina traditioner vänder sig till samhället och inte döljer sitt kors, oavsett det är i kyrkan eller runt halsen.

Samtidigt ska vi värna ekumeniska samarbeten och religionsdialog, vilket är fullt möjligt utan att ge avkall på sin egen identitet. Kort sagt: vi vill se en kyrka i tiden, men inte av tidsandan. En del i det är att vi ska kunna berätta för våra barn och barnbarn att vår kyrka gjorde allt den kunde för att stödja världens utsatta kristna och motarbeta islamismens framfart.

Nota bene; enda möjligheten att verka för förändring är att stanna i kyrkan, ta del av församlingarnas ofta goda verksamhet på lokal nivå och göra sin röst hörd i kommande kyrkoval. Gå inte ur – stanna kvar, gå med och reformera för att bevara en i grunden god kyrka och kristenhet.

Aron Emilsson,
Ledamot i Kyrkomötet och talesperson i trossamfundsfrågor, Sverigedemokraterna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.