Torsdag 6 Maj
Stockholm

Hübinette: Det nostalgiska minnet av 1900-talet förklarar Trumps seger

Tobias Hübinette tycker vi måste se tillbaka till 1900-talet för att förstå Trumps vinst.
1 av 3
Tobias Hübinette tycker vi måste se tillbaka till 1900-talet för att förstå Trumps vinst. Foto: Evan Vucci/Privat
Tobias Hübinette.
2 av 3
Tobias Hübinette. Foto: Privat
Donald Trump.
3 av 3
Donald Trump. Foto: Evan Vucci

Forskaren Tobias Hübinette analyserar resultatet i det amerikanska presidentvalet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Tobias Hübinette är antirasistisk forskare och aktivist.

Besök hans blogg.

Trumps överraskande och oväntade och för många onekligen även chockartade valseger innebär både att världens mäktigaste och även folkrikaste nationer - USA, Kina, Ryssland, Indien och Japan liksom delvis även Brasilien och Nigeria - numera alla styrs av mer eller mindre reaktionära, nationalistiska och konservativa ledare.

Liksom att den västerländska högerpopulismens och extremhögerns perfekta storm som började blåsa upp efter det senaste sekelskiftet och nu i det närmaste börjar nå orkans styrka verkligen är här nu efter EU-valet 2014, den brittiska folkomröstningen och det amerikanska presidentvalet och med all sannolikhet inte kommer att bedarra under överskådlig framtid.

Utgången av det amerikanska presidentvalet är inte minst anmärkningsvärt eftersom USA är det allra första västlandet där de icke-vita minoriteterna sammantaget och snart kommer att utgöra majoriteten och merparten av totalbefolkningen inom bara några år, och detta demografiska och statistiska faktum gjorde just att många forskare, valanalytiker och experter räknade ut Trumps möjligheter att vinna valet redan från början.

För att förstå hur detta ändå kunde hända så är det nödvändigt att för ett ögonblick gå tillbaka till historien och närmare bestämt till 1900-talet.

För exakt hundra sedan år såg världen helt annorlunda ut än i dag: Europa och de vita bosättarstaterna över haven styrde tillsammans i praktiken hela planeten och mänskligheten, och även om det rådde brinnande krig mellan de europeiska imperiemakterna så var västvärldens eliter och ledare alla rörande överens om den västerländska civilisationens och den vita rasens överlägsenhet. Alla lät de dessutom faktiskt mer eller mindre som dagens högerpopulister och högerextremister gör i den politiska retoriken.

Även för lite mer än ett halvt sekel sedan var världen i huvudsak fortfarande västerländskt dominerad och de västerländska ländernas befolkningar bestod framför allt fortfarande till överväldigande delen av vita invånare. Detta då de raskvotsystem och olika former av invandringsbegränsningar för icke-vita som hade införts innan och efter Första världskriget i många fall fortfarande gällde liksom en rassegregation som trots allt var långt mer extrem än den som gäller i dag.

Det var egentligen först från och med det sena 1970-talet och än mer efter Kalla krigets slut som de västerländska nationernas befolkningssammansättningar började förändras på allvar och det är först då som de högerpopulistiska och högerextrema partierna börjar erhålla tvåsiffriga valresultat.

Eftersom ett stort antal västländer just nu genomgår en liknande om än inte lika extrem demografisk omvandling som USA gör i skrivande stund så kommer det som kan benämnas som den västerländska vithetens sista strid att bli alltmer tydlig och påtaglig framöver i länder som Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Schweiz och Tyskland och även i Sverige.

Detta då ras, det vill säga att betrakta sig som vit eller att identifiera sig med vithet, både är den gemensamma nämnaren, den röda tråden och den starkaste variabeln för att förklara och förstå att högerpopulismen och extremhögern just nu går från valseger till valseger i dagens västvärld.

I de olika val som väntar runtom i Europa inklusive i Sverige under de kommande åren så kan vi med andra ord vänta oss att de högerpopulistiska och högerextrema partierna kommer att fortsätta att växa exponentiellt uppbackade av allt fler vita invånare som längtar tillbaka till 1900-talet, och till den inte alls särskilt avlägsna tid då västvärlden och vita människor fortfarande dominerade och styrde över mänskligheten. Samtidigt som både världen och västvärlden i allt snabbare takt blir både allt mindre västerländsk och allt mindre vit.

Det fortfarande levande minnet av 1900-talet innebär kort och gott att den västerländska högerpopulismen och extremhögern mer eller mindre helt och hållet har historien på sin sida. Samtidigt som den allt snabbare demografiska omvandlingen innebär att de högerpopulistiska och högerextrema partierna mer eller mindre har framtiden emot sig.

Den västerländska vithetens sista strid handlar därför om att så länge som möjligt mobilisera så många invånare som möjligt som längtar tillbaka till 1900-talet innan den västerländska befolkningssammansättningen blir alltför diversifierad och Trumps valseger visar att detta faktiskt och mot alla demografiska odds är möjligt att åstadkomma även i ett i dag så mångfaldspräglat och mångrasialt land som USA.

Tobias Hübinette,
Forskare i kritiska ras- och vithetsstudier

---

Läs allt om presidentvalet i USA här:

Här gör Trumps son det förbjudna i vallokalen

Quiz: Vem sa det – Trump eller Voldemort?

Bildbevis: Donald Trump och hans son tror inte att kvinnor klarar att rösta

Quiz: Har du koll på dessa first ladies?

Trump stämmer valdistrikt för valfusk

Quiz: Känner du igen presidenten?

Nyheter24:s läsare har röstat – den här personen vinner valet

Tårtan på Trumps valvaka skapar mardrömmar

Trumpsupporter med pistol hotade väljare

Dödsskjutning utanför vallokal – en person död

Obama berättar om sitt presidentskap – alla får gåshud

Quiz: Är påståendet om Trump sant eller falskt?

Stevie Wonder om Trump: Som att jag skulle köra bil

Debatt: Snälla, rösta inte fram Trump som president

Så stor sannolikhet är det att Clinton vinner

Trumps seger får världens börser att krascha

Så dyr blir din iPhone om Trump blir president

Det här sjuka hände i Kanada efter att Trump ser ut att vinna

Valet kan bli oavgjort – då händer det här

Stora tidningen svänger – säger att Trump vinner

Flygbolaget tar ställning mot Trump

Kvinnan som tros ha varit president – innan Clinton ens var född

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela