Tisdag 17 Maj
Stockholm

Polisen, sluta gnäll om resursbrist – ni jagar cannabisrökare med helikopter

Denna text är hämtad från bloggen zandrahedlund.blogg.se.

Zandra Hedlund skriver att polisen inte borde gnälla över att de saknas resurser när de har råd att jaga cannabisrökare med helikopter.
Zandra Hedlund skriver att polisen inte borde gnälla över att de saknas resurser när de har råd att jaga cannabisrökare med helikopter. Foto: Privat / TT

"Polisen skyller ständigt på resursbrist, men när det kommer till ringa narkotikabrott verkar det finnas hur mycket resurser som helst."

Kommentera (148)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I går skrev Expressen om ett stort polispådrag i Göteborg, fyra patruller och en helikopter kopplades in i jakten på... rånare? mördare? terrorister? Nej, det var två män i 20-årsåldern som misstänktes ha rökt cannabis. För detta kopplades alltså fyra polispatruller och en helikopter in. Jag upprepar, FYRA polispatruller och en HELIKOPTER, i jakt på två personer för ringa narkotikabrott eget bruk, ett brott som i allvarlighetsgrad och straffskala motsvarar snatteri.

Det här handlar alltså inte om en liten håla där det här är det värsta brott som hänt i år, det här gäller Göteborgspolisen. Det finns inte en chans att Sveriges näst största stad är i total avsaknad av brott att utreda. Och om så är fallet kanske det vore dags att omfördela resurserna till resten av Sverige.

Utöver de fullkomligt vansinnigt överdrivna insatserna, var det en polis som i samma veva fick för sig att han var med i en amerikansk polisserie och hoppade in i en personbil och vrålade "KÖR!" åt en lätt chockad privatperson. Det här får en ju verkligen att undra vad sjutton polisen håller på med egentligen? Vad är nästa steg, nationella insatsstyrkan när någon har snattat en tablettask från ICA?

Sedan eget bruk (påverkan) kriminaliserades 1988, har polisen tydligt skiftat fokus från att jaga langare och smugglare till att jaga enskilda brukare. Något som även vittnar om att det som prioriteras högst inte har med allvarlighetsgrad att göra, utan att lättlösta brott prioriteras. Fler pinnar i statistiken och mindre krävande insatser, helt enkelt.

Polisen skyller ständigt på resursbrist, men när det kommer till ringa narkotikabrott verkar det finnas hur mycket resurser som helst. Kriget mot narkotika har lett till jakten på enskilda småbrukare prioriteras framför sexualbrott.

Polisen, här är ett tips från mig till er: Innan ni gnäller om resursbrist nästa gång, kanske det vore en idé att se över era egna arbetsmetoder och testa att ändra prioriteringsordningen. Då kanske ni till och med skulle få tid till att lösa några allvarliga brott för en gångs skull.

Zandra Hedlund

Läs även:

Polisen har inte resursbrist, de suger bara på att prioritera

Något är fel när min telefon värderas högre än min kropp

Vi ville bara dansa - polisen behandlade oss som terrorister

Följ mig på Twitter: @zandra_hedlund

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (148)
Kopiera länk
Dela