Mozhgan Jalali​ anser att det inte finns något samband mellan våldtäkt och religion eller kultur.
1 av 3
Mozhgan Jalali​ anser att det inte finns något samband mellan våldtäkt och religion eller kultur. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mozhgan Jalali​
3 av 3
Mozhgan Jalali​ - Foto: Privat

Övergrepp sker oavsett etnisk bakgrund – saklighet SVT, tack!

Mozhgan Jalali: "Det är dags att vi talar om dessa saker utan att stigmatisera något land eller grupp".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mozhgan Jalali är barnmorska, moderat samhällsdebattör och ledamot i RFSU styrelse Göteborg.

Underdrygt ett år har femton ensamkommande pojkar från Afghanistan dömtsför gruppvåldtäkter på andra pojkar i Sverige, rapporterar SVT. 

Man undrar hur det kommer sig att vissa unga från Afghanistanförgriper sig på pojkar? Detfinns flera saker man kan undra över: 

På vilket sätt skiljer sig afghanska ungdomar från andra när det gäller övergrepp på jämnåriga? Varför vill media skilja barn, unga och vuxna från andra länder och kulturer från svenska barn och unga och vuxna? 

Är det för att man tror att människor som kommer hit är heliga och aldrig skulle begå brott? Eller är det för man tror att de är onda och begår brott utifrån kulturella eller religiösa aspekter och att detta skiljer sig från svenskfödda?

Även iSverige begår tonåringar våldtäkter och övergrepp mot andra barnoch unga. Statistiken skiljer sig inte mycket mellan svenskföddaunga och afghanska ungdomar. 

I Sverige finns det 25 000ensamkommande ungdomar varav femton (15) blivit dömda förövergrepp. Även om det finns ett mörkertal innebär det att 0,06procent av afghanska ungdomar har begått övergrepp på jämnåriga. 

Varje övergrepp är mycket allvarligt och vi måste göra allt föratt förebygga och förhindra dessa. Men det finns inte nämnvärtstor skillnad i benägenhet till övergrepp mellan afghanskarespektive svenskfödda ungdomar. 

I drygt40 procent av anmälningarna om våldtäkt under 2015 var offren under 17år. Nästan 40 procent av de personer som misstänks förvåldtäkt mot barn under 15 år är under 21 år. 

IBrås skolundersökning om brott från 2016 framkommer att 15 procentav eleverna i årskurs nio uppger att de utsatts för någotsexualbrott under 2015. Varförska vår inställning skilja sig när det kommer till afghanska barnoch ungdomar?

Man brukarinte säga att yngre barn begår övergrepp, utan att de har sexuellabeteendeproblem. De behöver också hjälp. 

Är man över arton årär man vuxen och då kallas övergreppet för pedofili. Man kanundra om antalet pedofiler i Sverige skiljer sig gentemot andra delarav världen? 

För endast för någon vecka sedan slog Stockholmspolisen till i en stor pedofilrazzia där femtiopersoner greps, misstänkta för att ha spridit bilder och videor medsexuella övergrepp mot barn på nätet.

I Sverigeanvänds begreppet kulturrelativism som ett skällsord. En del tyckeratt vi ska fördöma vissa oaccepterade värderingar och beteenden hosmänniskor från andra länder utan att förklara och relateraorsaken till deras kultur eller religion. 

Här ska svenskavärderingar och normer gälla, tycker man. Det ser vi i debatternaom hedersproblematiken och även vad gäller jämställdhet ochkvinnors rättigheter. Men när det gäller vissa saker är vi snabbapå att förklara saker och relatera till människors kultur ochreligion.

Jag menardock att förklaringsmodeller till oönskade och oaccepteradebeteenden kan skilja sig mellan länder och kulturer men fokus börligga på att att de förekommer i olika nyanser och former överhela världen. 

Det är dags att tala om saker utan att stigmatiseranågot land eller grupp. Vi kan vara överens om att ju mindreutvecklat ett land är, desto mer elände förekommer det i allaavseenden. 

Det beror inte alltid på gruppers kultur eller religionutan kan helt enkelt bero på att individer har haft olikaförutsättningar för att utvecklas.

Jag villinte lägga locket på de problem som finns i Sverige vad gällermänniskor som kommer från andra länder. Det är viktigt att prataom dem men vi måste också kunna sätta saker i större perspektivoch behandla dem på ett sätt som inte stigmatiserar en viss grupp,kultur eller religion. 

Jag vill inte påstå att alla kulturer ärlika goda, men jag efterlyser en debatt som kan sätta frågor istörre perspektiv och ge en saklig analys. 

Den lyser med sin närvaroi dagens svenska debatt och media är måttligt intresserad av attlyfta fram sakligheten och perspektiven. Det visar inte minst de 0,06procenten på.

Mozhgan Jalali

SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.