Stockholm

Är det svenska värderingar att sprida hat, Anna Kinberg Batra?

Mohamed Nuur skriver om Moderaternas samarbete med SD.
1 av 3
Mohamed Nuur skriver om Moderaternas samarbete med SD. Foto: Privat/TT
Jimmie Åkesson (SD) och Anna Kinberg Batra (M).
2 av 3
Jimmie Åkesson (SD) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Mohamed Nuur
3 av 3
Mohamed Nuur. Foto: Privat

Mohamed Nuur: "Står ni fortfarande fast vid att samarbeta med SD när de säger till era medlemmar att de inte är välkomna i Sverige?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag tänkte låta bli, men jag kan inte, för jag är rädd att demokratin som vi känner till den kommer försvinna. Istället för att bemöta en debattartikel så kan man idag skriva en mening som "Du är inte välkommen i Sverige", på sociala medier. Och det är inte vem som helst som skriver detta, utan SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Kahin Ahmed blev, som många andra, irriterad över att SD var på plats i Järva, ett ställe som drabbas av SD:s politik. Men Kahin gjorde det man gör bäst i en demokrati, han vände sig till sin penna och skrev ner sin frustration. 

Det han bemöts av, efter 28 år i Sverige och som svensk politiker, är att han är inte är välkommen i Sverige. Det absurda med det hela är att Moderaterna tiger om det och låter det fortgå, när deras partikamrat blir förnedrad och attackerad, och jag som socialdemokrat och medborgare i Järva får försvara Kahin, för det är vad civilkurage mot rasism innebär. 

SD attackerar nationellt med sin rasism, ena dagen är det islam, och den andra är det judendomen. Jag är orolig för Sveriges framtid när etiken i debatten blir på det viset och respekten försvinner, och allt detta rycker man på axlarna åt, för att det kommer från Sverigedemokraterna. Men helt ärligt, det är dags att de börjar ta ansvar och följer både lagen och etiken i politiken.

Det är inga konstigheter att rasism, och alla möjliga fobier, ökar när vi har individer i Sveriges riksdag som sprider hat. Inrikesministern Anders Ygeman önskade svenska muslimer Eid Mubarak men möttes av rasism, avundsjuka och förolämpningar som haglade i kommentarsfältet. 

Förut hade dessa individer sina fördomar i huvudet och uttryckte dem inte, för man visste att det skulle såra någon, men sen SD fick ta plats i riksdagen är det fritt fram att uttrycka sig hur man vill. Man är inte längre orolig, för dessa anhängare tänker att "kan Jimmie Åkesson säga vad han vill i talarstolen så kan vi också". 

Först så letade man efter de som hade samma fördomar på olika sidor som Flashback och Avpixlat, sen gick man snabbt över till Facebook och skapade trollkonton och skrev där, men det som är ganska skrämmande just nu är att individer, med fullt synliga Facebook-profiler med bilder på deras familjer och barn, skriver helt öppet om sina fördomar och uttrycker rasism. 

SD och deras anhängare älskar att använda sig av yttrandefriheten och förmånerna det innebär, men de har dock fortfarande skyldighet att inte utsätta någon för förtal, diskriminering, och så vidare. Jag är ganska förvånad över hur lång listan kan göras på situationer där SD har brutit svenska lagen, och ändå skipas ingen rättvisa. 

Istället så ger Moderaterna dem värme och välkomnar dem till förhandlingsbordet. Anna Kinberg Batras slagord var att SD är demokratiskt valda, och det har hon helt rätt i. Men bara för att du har kommit in i riksdagen betyder det inte i praktiken att du är lovad mer än det folket har valt. 

Så AKB och delar av Alliansen vill ge SD makt som det inte finns stöd för hos folket, och det har man sett genom att Moderaterna sjunker i mätningarna. Har de kanske en klump i magen inför valet 2018? 

AKB har missbedömt Sverige och trott att SD har så mycket förankring bland folket att hon skulle få applåder när hon berättade för alla att hon vill samarbeta med SD, men snabbt visade Svenska folket att SD inte har svenska värderingar. 

AKB har länge pratat om svenska värderingar, men vill ändå samarbeta med SD som gång på gång har visat att de inte tar hänsyn till dessa. Sen vet jag inte om AKB menar att svenska värderingar är att sprida hat, okunskap och skapa splittring bland medborgarna.

Moderaterna: står ni fortfarande fast vid att samarbeta med SD när de säger till era medlemmar att de inte är välkomna i Sverige? 

Mohamed Nuur,
ordförande för Socialdemokraterna Tensta

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.