Sydney Ankers skriver om polisens statusuppdateringar angående midsommar kontra den muslimska högtiden Eid.
1 av 2
Sydney Ankers skriver om polisens statusuppdateringar angående midsommar kontra den muslimska högtiden Eid. - Foto: Patrick Österlund/Facebook
Sydney Ankers
2 av 2
Sydney Ankers - Foto: Patrick Österlund

Polisen bidrar till rasismen i Sverige – nu även på Facebook

Sydney Ankers: "Så här hetsas ni, subtilt, till att tänka rasistiskt. Exakt så här.​"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under midsommarhelgen lade polisen i Västmanland ut önskningar om en glad midsommar till alla som skulle fira, på sin Facebook-sida. Ett glatt, kort och koncist meddelande riktat till glada midsommarsvenskar.

På Eid lade man också upp ett, tillsynes välmenande, inlägg. En uppmaning om att vara försiktig med sina tillhörigheter då det kunde förväntas vara många ficktjuvar ute i rörelse eftersom det är en muslimsk storhelg. 

Det meddelandet var inte ett glatt, kort och koncist meddelande till alla glada Eid-firare som går till moskén för bön och sedan direkt hem för att äta all den mat man missunnats under ramadan. 

Meddelandet var tendentiöst. Ett subtilt budskap till de tidigare midsommarfirande svenskarna, att de skulle akta sig för att det är en muslimsk högtid, och "det vet vi ju hur sådana är".

Rasism är inte en känsla utan en hållning. Det är inte alltid ett medvetet hat som glöder utan många fler gånger ett inlärt beteende, en insiktslös övertygelse om att ens egen hållning är helt rationell. 

Du socialiseras genom språket till att anta en viss hållning gentemot vissa saker. Det är därför vi så ofta hör saker som börjar med "Jag är inte rasist..." och fortsätter med något helt orimligt rasistiskt. Eller att någon försöker rationalisera sin vardagsrasism med resonemang i linje med "det vet ju alla hur sådana är".

Det här händer inte av misstag. För att få tjänst som kommunikatör på polisen, eller någon myndighet, måste du ha en examen i det du ska jobba som. 

Det är alltså ingen bilpolis, med halvkass koll på hur man skriver, som hastigt slänger ihop de här inläggen på sin mobil. 

Det är uppenbart tendentiöst och medvetna anspelningar som får ligga kvar trots att folk påpekar "misstaget". Så här hetsas ni, subtilt, till att tänka rasistiskt. Exakt så här.

Sydney Ankers

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.