Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti – här är varför

- 19/07/2017, 15:30
Sebastian Rasmusson (SSU) anser att Sverigedemokraterna verkligen inte är ett arbetarparti.
1 av 3

Sebastian Rasmusson (SSU) anser att Sverigedemokraterna verkligen inte är ett arbetarparti.

Privat/TT

Jimmie Åkesson (SD) under Almedalsveckan.
2 av 3

Jimmie Åkesson (SD) under Almedalsveckan.

Henrik Montgomery/TT

Sebastian Rasmusson (SSU)
3 av 3

Sebastian Rasmusson (SSU)

Privat

Sebastian Rasmusson (SSU): "SD driver snarare en omvänd Robin Hood-agenda."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under årets Almedalsvecka tog SD över "LO-borgen" på Hamnplan 5, en lokal som tidigare utgjort LO:s Almedalsfäste i 12 år, som sitt högkvarter under demokrativeckan. 

Utanför lokalen hängde en röd SD-flagga med texten "Arbetarpartiet på riktigt". Symboliken är övertydlig. 29 juni kom en väljarbarometer från SVT/Novus som visade att SD nu är största partiet bland de väljare som beskriver sig som arbetare. 

Detta är förstås ett lika glädjande besked för SD-topparna som det är ett oroande besked för alla oss i arbetarrörelsen. 

Att Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti inte är det populäraste partiet bland arbetare måste ses som ett präktigt misslyckande från vår sida. 

Det är ett misslyckande eftersom S inte har förmedlat till väljarna hur illa SD:s politik faktiskt skulle påverka välfärden, jämlikheten och inte minst Sveriges arbetare. 

En "detalj" i SD:s politik som partitopparna sällan nämner är de stora skattesänkningarna de vill göra åt de allra rikaste. SD vill att de som tjänar 100 000 kronor i månadslön ska få 46 000 i sänkt skatt varje år. 

Det kan jämföras med en genomsnittlig LO-arbetares lön. För hen skulle det motsvara omkring tre hela månadslöner. SD:s politik ger mest till dem som har mest och minst till dem som behöver mer allra mest. 

Att sänka skatten kostar. Vad är det då som får betala priset för att den rika eliten ska få fler skattesänkningar? 

Det är, bland annat, skolan och välfärden. SD vill göra nedskärningar i välfärden med över 30 miljarder kronor genom att minska statsbidragen till kommunerna. 

Kommunerna, som ansvarar för vår gemensamma välfärd genom att sköta till exempel skola och vård, vill SD försvaga. Det är alltså hjältarna som jobbar inom vården, omsorgen och utbildningen som får ta smällen med SD:s ekonomiska politik. 

Samtidigt som Konjunkturinstitutet rapporterar att kommunerna behöver stora tillskott förespråkar SD gigantiska nedskärningar. Dessa förslag kommer dessutom från ett parti som kallar sig för ett "vårdparti". Det är simpelt lurendrejeri. 

Många SD-toppar påstår att Sverigedemokraterna visserligen vill sänka skatten, men dessa skattesänkningar kommer innefatta arbetarklassen, påstår de. Det är en lögn. 

De skatter som SD huvudsakligen vill sänka är de statliga skatterna, vilket skulle gynna de rika allra mest. Däremot vill SD höja kommunalskatten vilket tvärtom skulle drabba Sverige arbetare. 

SD är ett arbetarfientligt parti. Deras politik är skadlig för skolan och välfärden, genererar ojämlikhet och skapar ett mer osolidariskt samhälle. 

SD-topparna har ljugit för Sveriges arbetare. De förespråkar ingen arbetarvänlig politik. De driver snarare en omvänd Robin Hood-agenda. Det är en enkel sanning som varje arbetare i Sverige förtjänar att få veta innan valet 2018.

Sebastian Rasmusson,
Socialdemokratisk debattör och ordförande i SSU Härnösand