Mats Reimer ger svar på debatten angående huruvida mjölk är rasistiskt eller ej.
1 av 3
Mats Reimer ger svar på debatten angående huruvida mjölk är rasistiskt eller ej. - Foto: Eva Quirbach/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mats Reimer
3 av 3
Mats Reimer - Foto: Eva Quirbach

Om mjölk är rasistiskt – kan vi inte äta ost och vara vänner?

Mats Reimer: "Låt oss hylla osten som en symbol för solidaritet, en naturligt laktosfri regnbågsflagga som så gott som alla kan äta."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mats Reimer är barnläkare och bloggar på Dagens Medicin.

Aftonbladet publicerade förra veckan som klickbete en debattartikel med rubriken "Så blev vit mjölk en symbol för vit makt".

Artikelns författare är två veganer vid Lunds Universitet som bedriver "kritiska djurstudier", och de kan möjligen ha veganska motiv till att brunmåla mejeriprodukter. 

Dessa "föreställningar om den vita kroppens perfektion som speglas i mjölkdrickande" sägs ha sin grund i att bara i Nordeuropa är genetisk laktostolerans totalt dominerande. 

Men i så fall får vi räkna européer söder om alperna som mindre "vita" än befolkningen i norra Indien, Saudiarabien och delar av Västafrika. 

Debattartikeln nämner att den moderate riksdagsmannen Hanif Bali under Almedalsveckan anklagades för rasism efter att han postat en bild på Twitter där han dricker mjölk och gör OK-tecken med den hand som inte håller mjölkglaset. 

Hanif retades förstås, men de flesta verkar missa ironin i att han som bördig från Iran förmodligen saknar "vita" gener för laktostolerans. (OK-tecknet har också helt knasigt börjat ses som en symbol för vit makt, men det är en annan historia.)

Detlärorika med debattartikeln är att den ger exempel på hur memetsom kopplar komjölk till vit överhöghet faktiskt inte startade2017 som en alt-right-trollning på internetforumet 4chan. 

Den rätt märkliga synen på mjölkdrickande som diskriminerande hartidigare framförts exempelvis i en bok av en kalifornisk sociologiprofessor 2002.

Ochintressegruppen med afroamerikanska kongressledamöter i USA, TheCongressional Black Caucus, var 1999 kritiska till dedietrekommendationerna som rådde offentliga skolor att serveramjölkprodukter i bamba (götebosska för skolbespisning). Andrasamtida mjölkkritiker var en grupp läkare som var vegetarianer, boxaren Muhammad Ali och författaren Alice Walker.

De två lundensiska akademikerna har dock fel i en del fakta. Bland annat skriver de att "människan är det enda djursom dricker mjölk av en annan art i vuxen ålder". 

Dels ter detsig för de flesta av oss som mindre avvikande för en vuxen personatt dricka komjölk än mänsklig bröstmjölk, dels finns fleraexempel på kleptoparasitiskt mjölkdrickande över artgränser.

Förr i världen när mjölkbudet lämnadeflaskor på farstubron kunde mesar och andra fåglar vara framme föratt pilla av aluminiumkapsylen och ta sig en slurk. Förvildade katter stjäl bröstmjölk från sjöelefanter, och det kan även labbar göra.

Detstörsta felet med artikeln är dock att författarna inte verkarveta att även genetiskt laktosintoleranta tål utan problem minstett halvt glas mjölk, säkert det dubbla av yoghurt och har ingaproblem alls med ost som är naturligt fri från laktos. Många av de laktosfria produkterna i snabbköpet är totaltmeningslösa och bara till nytta för mejerierna.

Människanhar haft boskapsskötsel i runt tiotusen år, och man kan misstänkaatt vi använde mjölken till yoghurt ochost redan från början, innan mutationen för laktostolerans börjadesitt segertåg bland de nordliga barbarerna. 

Dessutom har det i bådepå Arabiska halvön och i Afrika skett samma sorts evolution somgynnat andra mutationer som även de ger laktostolerans och tillåtermånga olika etniska grupper att dricka mjölk.

Men de flesta på jorden blir lite dåliga imagen av för mycket mjölk. Låt oss därför hylla osten som ensymbol för solidaritet, en naturligt laktosfri regnbågsflagga somså gott som alla kan äta. Leve ost-emojin!

Jävsdeklaration:Jag har tidigare kritiserat "kritiska djurstudier" för att varafast i en däggdjursnorm, i bloggtexten "Osaklig diskriminering av skalbaggar inom Uppsalas genusvetenskap". Och jag har mjölki kaffet.

Mats Reimer,
Läkare

/
/
Ost
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att mjölk är rasistiskt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.