Yasmine Larsson (S) tycker att förslaget om att tillåta gårdsförsäljning är en dålig idé.
1 av 3
Yasmine Larsson (S) tycker att förslaget om att tillåta gårdsförsäljning är en dålig idé. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT
Yasmine Larsson (S).
3 av 3
Yasmine Larsson (S). - Foto: Privat

Vad är viktigast – att få sälja alkohol eller att rädda liv?

Yasmine Larsson (S): "Det finns bra bevis för att Systembolaget skyddar folkhälsan."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Yasmine Larsson är Socialdemokratisk riksdagsledamot i Socialutskottet med ansvar för ANDT-frågor.

Centerpartiet och Moderaterna vill att Sverige ska införa gårdsförsäljning, och med det finns det nu en politisk majoritet för förslaget. 

Att låta producenter sälja någon enstaka flaska vin eller öl till besökare låter säkert tilltalande för väldigt många. Men att tro att detta skulle gå att kombinera med Systembolagets monopol är helt taget ur luften. 

Vi kan inte prata om gårdsförsäljning som en isolerad fråga. Anledningen till att den här regeringen inte vill tillåta gårdsförsäljning är att det skulle hota Systembolaget och detaljhandelsmonopolet på alkohol, bland annat då det bygger på att vi inte får särbehandla svenska och utländska producenter. 

Om Svenska producenter ska få sälja sprit på gårdar i Sverige så ska också utländska få det. Frågan om gårdsförsäljning handlar inte bara om begränsad försäljning av alkoholdrycker tillverkade på svenska gårdar, utan om en verksamhet som kan omfatta såväl landsbygd som storstad och såväl svenska som utländska aktörer. 

Att tillåta gårdsförsäljning som en detaljhandelskanal för alkoholdrycker vid sidan av det svenska alkoholmonopolet innebär att systematiken i den svenska alkoholregleringen minskar och därmed även legitimiteten för det svenska detaljhandelsmonopolet, både EU-rättsligt och i befolkningen. 

Argumenten för att det borde gå att införa gårdsförsäljning för att det finns i Norge (som inte är med i EU) och i Finland haltar. Det Centerpartiet vill införa, gårdsförsäljning av vin gjort på vindruvor och öl, finns varken i Finland eller i Norge. 

I Finland förekommer gårdsförsäljning av bär- och fruktviner som är tillverkade av bär och frukt som odlats över 60 breddgraden. Finland försökte för några år sedan utöka detta till att även omfatta bär- och fruktlikörer, men fick då besked från EU-kommissionen om att det skulle innebära diskriminering av produkter från andra länder. 

Finland valde då att dra tillbaka förslaget, för att inte riskera att bli av med sin motsvarighet till Systembolaget, Alko. En bärande princip i den svenska alkoholpolitiken är att det inte ska finnas några ekonomiska intressen i detaljhandelsled som kan bidra till ökad försäljning och därmed ökad alkoholkonsumtion. 

Därför har vi Systembolaget. Det finns också bra bevis för att Systembolaget skyddar folkhälsan, bland annat från en studie som kom i år som visar att 1300 liv räddas varje år jämfört med om vi haft försäljning i vilka butiker som helst. 

Systembolaget och monopolet har också stort stöd bland befolkningen (76 procent , SIFO 2016). När Christofer Fjellner och moderaterna vill ha gårdsförsäljning handlar det inte bara om att de vill att man ska få köpa en flaska vin på en vingård. 

Det handlar om att de i grunden aldrig har trott på den svenska alkoholpolitiska modellen, trots att den bevisligen funkar. Det är ingen slump att de blundar för argumenten om att gårdsförsäljning hotar Systembolaget. 

Vi måste välja; är det viktigaste att tillåta gårdsförsäljning eller att rädda 1300 liv varje år genom en alkoholpolitisk modell som både funkar och har stort stöd hos befolkningen?

Yasmine Larsson,
Socialdemokraterna

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.