Erik Slottner tycker att konstverket på Sergels torg är onödigt, och att vi istället borde vara stolta över vår flagga.
1 av 3
Erik Slottner tycker att konstverket på Sergels torg är onödigt, och att vi istället borde vara stolta över vår flagga. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Henrik Montgomery/TT
Erik Slottner.
3 av 3
Erik Slottner. - Foto: Privat

Vi ska vara stolta över vår flagga – räta upp stången på Sergels torg

Erik Slottner: "På Nationaldagen viftar många med stolthet vår flagga. Då är det inte tal om krökta stänger och döende fanor."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På Stockholms mest centrala plats uppförs ett så kallat konstverk med en krökt stång och en till synes döende flagga. Vad gör det för marknadsföringen av vår huvudstad? Vad tänker inte minst besökare och nyanlända när de ser det? 

Någon information om eller förklaring av "konstverket" finns inte heller. Att döma av alla reaktioner är det inte bara jag som uppfattar installationen som ett sätt att göra narr av vår svenska flagga och därigenom också Sverige.

Istället för att misskreditera ska vi vara stolta över vår flagga och de värden som associeras med den. Flaggan är en av få symboler som förenar och skapar sammanhållning i vårt land. Den förknippas med värden som trygghet, tillit och jämställdhet. 

Ska politiker lägga sig i konst frågar sig då många. Nej, det ska de inte. Men politiken har ett ansvar över det offentliga rummet. Vi kan inte säga ja till alla statyer, installationer och konstverk bara för att det kallas konst.

En "konstinstallation" som bränner koranen på allmän plats skulle vara minst lika opassande, om än tillåten på annan plats. Vad enskilda museer och konsthallar ställer ut är deras ensak, men vad som får plats i det offentliga rummet, vad vi skyltar med offentligt, är faktiskt en fråga för politiken. 

Få som passerar Sergels torg kan begripa att flaggstången är ett konstverk. För många blir det snarare en signal om ett Sverige på dekis eller om ett Sverige som viker sig för de värden vi tror på. 

Risken är stor att den här typen av installationer spelar främlingsfientliga krafter i händerna genom att öka polariseringen i vårt land. Av reaktionerna att döma blir faktiskt många människor både ledsna och förvirrade.

Svenska flaggan betyder något för de allra flesta, en symbol för ett land och för värderingar vi älskar och aktar. Bredvid flaggstången finns en liten skylt som berättar att om man vill veta mera om konstverket kan man kontakta Kulturhuset, sen är det slut på information. 

Vi är vana att se vår flagga högrest, blåsa ikapp med vinden tillsammans med andra flaggor på många ställen i vår stad. På Nationaldagen viftar många både svenskar och icke-svenskar med stolthet vår flagga. Då är det inte tal om krökta stänger och döende fanor. 

Jag vill att vi ska vara stolta alla dagar på året eftersom svenska flaggan är något att vara stolt över. Man kan fråga sig varför vanligt folk skall tvingas på den här sortens installationer på allmän plats av vänstern och kultureliten i just Sverige. 

Till och med i länder med större yttrandefrihet och mindre trånga åsiktskorridorer hade det varit otänkbart. Föreställ er något liknande på Champs Elysses i Paris, framför Vita huset i Washington eller Buckingham palace i London. 

Jag tycker att Stockholm stad ska flytta flaggan från Sergels torg. Alternativt räta upp stången och låta den stå kvar året om.

Erik Slottner (KD)

/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.