Fredag 27 Maj
Stockholm

Nej – gårdsförsäljning av alkohol är inget hot mot Systembolaget

Christofer Fjellner (M) är för gårdsförsäljning av alkohol.
1 av 3
Christofer Fjellner (M) är för gårdsförsäljning av alkohol. Foto: Privat/TT
2 av 3
Christofer Fjellner (M).
3 av 3
Christofer Fjellner (M). Foto: Privat

Christofer Fjellner (M): "I bästa fall kan vi snart köpa vin både på Systembolaget och lokalt direkt hos producenten."

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sverige är det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning. Det är dags att ändra på det och tillåta gårdsförsäljning. 

Förutom att en sådan reform främjar svensk mat- och dryckeskultur och en sundare inställning till alkohol skulle den stärka förutsättningarna för företagande utanför storstäderna.

Men socialdemokraterna fortsätter att streta emot, senast här i Nyheter24, 9/1. De ideologiska skygglapparna är uppenbarligen större än den politiska viljan hos Socialdemokraterna.

Jag har föreslagit en kompromiss som både de som värnar monopolet och de som vill tillåta gårdsförsäljning borde kunna komma överens om. 

Kompromissen hotar nämligen inte Systembolagets monopol, utan bygger vidare på det. Vi gör helt enkelt alla gårdar och för den delen mikrobryggerier som vill sälja sina produkter till ombud för Systembolaget.

Socialdemokraterna verkar hålla fast vid vanföreställningen att gårdsförsäljning per definition skulle tvinga Sverige att avskaffa Systembolagets monopol. Problemet är bara att det inte stämmer utan bygger på ren skrämselpropaganda.

Genom Franzénmålet i EU-domstolen kort efter Sveriges EU-inträde godkändes Systembolagets monopol på alkoholdrycker. EU-domstolen är den högsta beslutade rättsinstansen inom EU och en medlemsstat kan alltid falla tillbaka på besluten domstolen har fattat. 

Om Sverige inför gårdsförsäljning och det mot förmodan visar sig att gårdsförsäljning skulle strida mot EU-rätten är det bara att dra tillbaka reformen. Det är nämligen inte detaljhandelsmonopolet som kommer att avskaffas i sådana fall utan gårdsförsäljningen.

Franzénmålet försäkrar nämligen att Systembolaget får ha monopol i Sverige, den saken ändrar inte gårdsförsäljningen på. 

Ingen kan med fullständig säkerhet veta om gårdsförsäljning kommer att strida mot EU-rätten. Men när jag frågade EU-kommissionen om reglerad gårdsförsäljning går att förena med bibehållet detaljhandelsmonopol fick jag svaret att så är fallet.

Tiden har sprungit förbi dem som motarbetar gårdsförsäljning och det enda argumentet som finns kvar är det som bygger på falska hot om Systembolagets avskaffande. Det är i sanningen precis tvärtom. Sverige har inget att förlora på att införa gårdsförsäljning. 

Det värsta som kan hända är att Sverige får dra tillbaka förslaget och återgå till den ordning vi har idag. I bästa fall kan vi snart köpa vin både på Systembolaget och lokalt direkt hos producenten.

Christofer Fjellner (M),
Europaparlamentariker

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela