Sebastian Rasmusson anser att Sverigedemokraterna inte har något att göra i kyrkovalet.
1 av 4
Sebastian Rasmusson anser att Sverigedemokraterna inte har något att göra i kyrkovalet. - Foto: Privat/TT/TT
Jimmie Åkesson (SD).
2 av 4
Jimmie Åkesson (SD). - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jesus Kristus.
3 av 4
Jesus Kristus. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Rasmusson (SSU).
4 av 4
Sebastian Rasmusson (SSU). - Foto: Privat

Jesus var flykting – så vad gör SD i kyrkovalet?

Sebastian Rasmusson: "Jesus predikade att man skulle hjälpa personer i nöd. Kristna värderingar står i direkt konflikt med SD:s politik."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sebastian Rasmusson är 14 år och ordförande i SSU Härnösand.

Följ honom på Twitter: @sebbe_sosse.

Sverigedemokraterna storsatsar inför årets kyrkoval som kommer äga rum på söndag. Bland kyrkovalspartierna (de så kallade "nomineringsgrupperna") satsar SD överlägset mest. 

Med en valbudget som är fyra gånger större än Socialdemokraternas och cirka 1000 kandidater mobiliserar SD rejält. Jimmie Åkesson har själv sagt att SD:s mål är att "ta över" Svenska kyrkan. 

Att SD satsar stort på just kyrkovalet är, på flera nivåer, ganska skrämmande. SD-topparna förespråkar nämligen en ideologi och en människosyn som skiljer sig mycket från de humanistiska värderingar som kristendomen präglas av. 

Sverigedemokraterna utnyttjar det låga valdeltagandet i kyrkovalet för att kunna omvandla dagens öppna folkkyrka till en intolerant elitkyrka. 

SD-topparna driver en agenda som är hatisk och främlingsfientlig. Med SD:s kyrkopolitik gynnas huvudsakligen de privilegierade. Det går tvärtemot Bibelns budskap om medmänsklighet och solidaritet. 

Sverigedemokraterna är utan tvekan Sveriges mest invandrar- och flyktingfientliga riksdagsparti. SD vill minska kyrkans biståndsarbete och lägga ner stödverksamheten för nyanlända. 

Med SD:s kyrkopolitik ignoreras de som har det tuffast i samhället. SD-politiker beskriver ofta Sverigedemokraterna som ett "kristet parti". Det är nonsens. 

Jesus, som själv var flykting, predikade att man skulle hjälpa personer i nöd. Han förespråkade kärlek och tolerans. Kristna värderingar står i direkt konflikt med SD:s politik. 

Jag har varit aktiv i Svenska kyrkan sedan jag var cirka 6 år gammal. Då gick jag med i kyrkans ungdomskör. Idag är jag 14 år gammal och jag har, trots min ringa ålder, upplevt hur min lokala kyrka (Härnösands domkyrka) blivit mer och mer tolerant. 

Det har tveklöst skett en positiv utveckling vad gäller till exempel synen på HBTQ. I Härnösands domkyrka finns idag en lång och fin regnbågsmatta utlagd på golvet. 

Vi kan idag stoltsera med att vara ett föregångsexempel vad gäller öppenhet och tolerans. Men om högerextrema krafter tar makten riskerar den positiva trenden med ökande tolerans att brytas. 

Kyrkan är alldeles för viktig för att styras av högerextrema krafter. Varje medlem i Svenska kyrkan som vill ta ställning för en demokratisk folkkyrka måste därför gå och rösta i kyrkovalet.

Sebastian Rasmusson (SSU)

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.