Sebastian Rasmusson anser att Sverigedemokraterna inte har något att göra i kyrkovalet.
1 av 4
Sebastian Rasmusson anser att Sverigedemokraterna inte har något att göra i kyrkovalet. - Foto: Privat/TT/TT
Jimmie Åkesson (SD).
2 av 4
Jimmie Åkesson (SD). - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jesus Kristus.
3 av 4
Jesus Kristus. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Rasmusson (SSU).
4 av 4
Sebastian Rasmusson (SSU). - Foto: Privat

Jesus var flykting – så vad gör SD i kyrkovalet?

Sebastian Rasmusson: "Jesus predikade att man skulle hjälpa personer i nöd. Kristna värderingar står i direkt konflikt med SD:s politik."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sebastian Rasmusson är 14 år och ordförande i SSU Härnösand.

Följ honom på Twitter: @sebbe_sosse.

Sverigedemokraterna storsatsar inför årets kyrkoval som kommer äga rum på söndag. Bland kyrkovalspartierna (de så kallade "nomineringsgrupperna") satsar SD överlägset mest. 

Med en valbudget som är fyra gånger större än Socialdemokraternas och cirka 1000 kandidater mobiliserar SD rejält. Jimmie Åkesson har själv sagt att SD:s mål är att "ta över" Svenska kyrkan. 

Att SD satsar stort på just kyrkovalet är, på flera nivåer, ganska skrämmande. SD-topparna förespråkar nämligen en ideologi och en människosyn som skiljer sig mycket från de humanistiska värderingar som kristendomen präglas av. 

Sverigedemokraterna utnyttjar det låga valdeltagandet i kyrkovalet för att kunna omvandla dagens öppna folkkyrka till en intolerant elitkyrka. 

SD-topparna driver en agenda som är hatisk och främlingsfientlig. Med SD:s kyrkopolitik gynnas huvudsakligen de privilegierade. Det går tvärtemot Bibelns budskap om medmänsklighet och solidaritet. 

Sverigedemokraterna är utan tvekan Sveriges mest invandrar- och flyktingfientliga riksdagsparti. SD vill minska kyrkans biståndsarbete och lägga ner stödverksamheten för nyanlända. 

Med SD:s kyrkopolitik ignoreras de som har det tuffast i samhället. SD-politiker beskriver ofta Sverigedemokraterna som ett "kristet parti". Det är nonsens. 

Jesus, som själv var flykting, predikade att man skulle hjälpa personer i nöd. Han förespråkade kärlek och tolerans. Kristna värderingar står i direkt konflikt med SD:s politik. 

Jag har varit aktiv i Svenska kyrkan sedan jag var cirka 6 år gammal. Då gick jag med i kyrkans ungdomskör. Idag är jag 14 år gammal och jag har, trots min ringa ålder, upplevt hur min lokala kyrka (Härnösands domkyrka) blivit mer och mer tolerant. 

Det har tveklöst skett en positiv utveckling vad gäller till exempel synen på HBTQ. I Härnösands domkyrka finns idag en lång och fin regnbågsmatta utlagd på golvet. 

Vi kan idag stoltsera med att vara ett föregångsexempel vad gäller öppenhet och tolerans. Men om högerextrema krafter tar makten riskerar den positiva trenden med ökande tolerans att brytas. 

Kyrkan är alldeles för viktig för att styras av högerextrema krafter. Varje medlem i Svenska kyrkan som vill ta ställning för en demokratisk folkkyrka måste därför gå och rösta i kyrkovalet.

Sebastian Rasmusson (SSU)

/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.