Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Erik Hörstadius: Hej Emelie, tack för att du skriver till mig

- 26/10/2017, 09:20
Erik Hörstadius svarar på Emelie Olssons uppmärksammade debattext riktad till honom efter hans uttalande i TV4:s Nyhetsmorgon.
1 av 3

Erik Hörstadius svarar på Emelie Olssons uppmärksammade debattext riktad till honom efter hans uttalande i TV4:s Nyhetsmorgon.

Faksimil Nyheter24/Privat

2 av 3

Faksimil Nyheter24

Erik Hörstadius.
3 av 3

Erik Hörstadius.

Privat

Erik Hörstadius: "Hej Emelie! Jag ska försöka klargöra var jag står i de här frågorna. Hoppas jag lyckas bättre än i TV4."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Emelie!

Tack för att du skriver till mig. Jag ska nu försöka klargöra var jag står i de här frågorna. Hoppas jag lyckas bättre än i TV4...

Först: Jag står helt och fullt på din sida. Jag tycker ingen ska behöva acceptera ovälkomna närmanden, tafs, slippriga kommentarer etcetera. Och ännu mindre rena övergrepp, förstås. Verkligen inte. 

Jag fördömer allt detta, och har aldrig själv haft några som helst problem med gränser. De som känner mig kan intyga det.

Tyvärr har den motsatta bilden nu spritt sig, beroende på sättet jag formulerade mig på i tv-soffan. Jag var superklumpig där, vilket jag är väldigt ledsen över. För det har ju aldrig varit min mening att förminska de utsattas upplevelser. 

Inte heller att vara hö-hö-oss-grabbar-emellan-tolerant med svinerier. Så är det VERKLIGEN inte, tvärtom. Förlåt mitt usla ordval i en så viktig fråga. "Farbrorstafs". Så dumt! Helhjärtat förlåt.

Vad var det då jag försökte säga med mitt resonemang om "livets smuts"? 

Jo, att världen är en spännande, läskig och ibland underbar plats; att stök kan uppstå där människor träffas; och att man ibland, som ett alternativ, kan förlåta den som gör bort sig utan att egentligen ha menat något illa, givet att han eller hon vid tillsägelse inser sitt misstag och skärper sig. 

Typsituation: en röjig fest. (Men självklart har man rätt att slänga ut klumpedunsen också. Och man har ingen som helst skyldighet att ge sin förlåtelse.)

När det gäller de övergrepp du beskriver i din text: nolltolerans. När det gäller systematiska svinerier: nolltolerans. När det gäller att utnyttja ett maktmässigt överläge: nolltolerans. Absolut nolltolerans. Jag lovar dig att jag aldrig svajat där.

Du har säkert inte fått svar på alla dina frågor. Men kanske har jag förklarat mitt tänkande lite bättre nu. Hoppas det i alla fall! Diskussionen kommer att fortgå. 

För mig personligen har #metoo inneburit, bland annat, att jag anar en större förekomst av sexistiska övertramp från män mot kvinnor än jag tidigare trott. I det avseendet har det varit en nyttig ögonöppnare. I live and learn...

Du ber mig slåss för dig, för andra kvinnor. Ni vill inte vara rädda. Ja, jag kommer att slåss för er alla. Inte minst för mina döttrar.

Och återigen. Tack för att du skrev till mig. 

Erik Hörstadius

Läs Emelie Olssons text till Erik Hörstadius här: Emelie, 22: Hej Erik Hörstadius, har du en minut över?