Nyheter24
Annons

Gör detta efter dagens besked – din plånbok påverkas

Publicerad: 7 juli 2025, kl. 15:15
Plånbok, pengar och bankomat.
Här får du reda på hur du kan påverkas av dagens inflationsbesked. Foto: Janerik Henriksson/TT, Oscar Olsson/TT & Anders Wiklund/TT

Inflationen steg i juni månad. Men hur påverkar det svenskarnas privatekonomi och hur bör man tänka i semestertider? Sparekonomen Frida Bratt reder ut det.

Under måndagsmorgonen den 7 juli vaknade många nyblivna semesterfirare upp till chockbeskedet: inflationen steg i juni och ligger nu på 2,9 procent enligt KPIF.

Det var nämligen många experter som förutspådde ett annat besked när Statistiska centralbyrån, SCB, släppte de preliminära inflationssiffrorna för föregående månad.

Inflationen steg i Sverige: "Det här var en liten kalldusch"

Ökningen till 2,9 procent gjordes med hela 0,6 procentenheter från i maj månad då motsvarande siffra låg på 2,3 procent. 

Annons

– Det här var en liten kalldusch, men vi vet ännu inte vad som orsakade inflationsuppgången. Var det något tillfälligt och säsongsbetonat behöver det inte påverka så mycket, men om det är en bred prisuppgång som håller i sig är det förstås värre. Då är den ytterligare räntesänkning många bolånetagare hoppas på i fara, konstaterar sparekonomen Frida Bratt i en intervju med Nyheter24.

Frida Bratt. Foto: Pressbild Nordnet Bank
Frida Bratt. Foto: Pressbild Nordnet Bank

Enligt henne finns det nu risker förenat med en stigande inflation, inte minst i semestertider. Utlandsresan kan exempelvis bli aningen dyrare än vad man beräknat.

– Det kan vara så att det bland annat är priset på flygresor som orsakat delar av inflationsuppgången, och det märks förstås för den som avser boka en semesterresa utomlands för att fly regniga Sverige.

Annons

Så ser framtiden ut enligt expertens spåkula

Hur framtiden blir är nu mer oviss än tidigare att sia om. Den potentiella räntesänkningen många säkerligen såg framför sig kan hänga på en skör tråd.

– Det beror på om det här var en tillfällig inflationsuppgång eller om det är början på en oroande trend som håller i sig. Jag tror absolut att Riksbanken kan bli mer försiktig, man kommer vilja få bekräftat att det inte är en ny trend vi ser innan det blir några räntesänkningar, konstaterar Frida Bratt och slår sedan fast:

– Därmed tror jag augustisänkningen är i fara.

Annons

Det ska du göra här och nu

Avslutningsvis delar hon ett antal tips att ta till sig i de tider vi nu befinner oss i med både en stigande inflation och stundande semester för de allra flesta.

Här och nu bör du ta höjd för vad som kan komma att ske framöver.

– Det är nog bra att inte iskallt kalkylera med räntesänkningar i sin privatekonomi. De kan komma, om än kanske något senare än i augusti, men det är en osäker miljö vi lever i och mycket kan hända. Försök istället att ha marginaler i din boendeekonomi. 

Kommentarer

Annons
Annons
Annons