Det här är en bra lön

Det känsliga ämnet lön lyfts fram i dagens blogginlägg. Alla vill ha en så bra lön som möjligt men vad är egentligen en bra lön? 30.000 kr? 50.000 kr? 70.000 kr? Vad är den ”rätta” siffran?

Hur långt är ett snöre

En bra lön hamnar lite i ”det beror på” facket. Allt beror på hur många år du har jobbat inom branschen, erfarenhet, vilket yrke du har valt, utbildning osv. Om vi ska ha någon form av referens kan vi kolla på statistiken från SCB.

Medellön för män och kvinnor 37.100 kr
Kvinnor 35.100 kr
Män 39.000 kr

Siffrorna är från lönerna 2021.

Sammanfattningsvis kan man säga att allt över medellönen skulle potentiellt kunna vara en bra lön då du tjänar bättre än genomsnittet, men svaret är mer komplext än så.

En specialistläkare hade sannolikt blivit besviken med en månadslön är 40.000 kr medan en nyutexaminerad förskolelärare hade troligtvis blivit nöjd med en ingångslön på 40.000 kr.

Foto Ola Torkelsson / TT NYHETSBYRÅN 

60.000 är en dålig lön

Om du har utgifter som är högre än din månadslön skulle jag säga att din lön inte är tillräckligt bra för att matcha din livsstil. 60.000 kr är för mig bara en siffra och inte så mycket värd om du disponerar den på ett felaktigt sätt. 20.000 kr kan vara riktigt bra beroende hur ditt övriga liv ser ut och hur mycket utflöde av pengar du har.

En 20 åring som fortfarande bor hemma och har totala utgifter på 7000 kr/månad har det flott med ett överskott på 13.000 kr varje månad. Inte sant? 20-åringen hade haft stora möjligheter att lägga undan pengar för köp av bostad inom en väldigt snar framtid med dessa förutsättningar.

Foto: Fredrik Sandberg / TT 

Min referens

Om du kan leva det liv du vill och samtidigt kan spara för trygghet samt investera för framtiden har DU enligt mig en bra lön för DIN situation.

Ha en grym kväll allihopa

/Sandra Karlsson
FRAMTIDSGURUN

2 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Klockrent Sandra! Gillar framförallt det sista som jag tycker sammanfattar hela temat ”en bra lön”. Att både leva som man vill just nu OCH ha möjligheten att spara inför framtiden. Vad mer behövs? 😁
    Mvh/ @michel_larsson

      Tack,roligt att du uppskattadeinlägget 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.