8 konton som kommer att rädda din ekonomi

Lönekonto

Detta konto använder du som både inflöde av dina inkomster och utflöde för dina räkningar som kommer varje månad. Ponera att du får in 20.000 kr netto per månad och dina räkningar är 10.000 kr. Då borde 10.000 kr bli kvar att disponera denna månad på övriga konton nedan.

Buffertkonto

Har du inte påbörjat en buffert eller har väldigt lite buffertpengar bör detta konto prioriteras. Se till att ha en stående överföring på detta konto varje månad. Om det är 200 kr eller 2000 kr varje månad är helt upp till dig. Jag själv har under lång tid byggt upp en buffert som täcker 3 månadsutgifter.

Investeringskonto

Låt detta konto skötas automatiskt. Välj ut en handfull med fonder och månadsspara för en trygg och säker framtid som pension. Lämna inte ditt öde åt staten och pensionssystemet. Om det så handlar om 300kr/mån eller tusenlappar. Detta är helt upp till dig.

Transportkonto

Åker du kollektivt finns inget behov av ett sånt här konto. Är du bilburen behövs detta för drivmedelskostnader, service, lagning, besiktning, inköp av däck osv. Avsätt några 100 lappar varje månad så kommer det inte som en chock när väl utgifterna kommer. Jag själv kör omkring i en Audi från 2004 som i skrivande stund passerat 20.000 mil. Med tanke på bilens ålder har jag valt att stoppa undan lite extra pengar då jag räknar med dyrare lagningsutgifter.

Matkonto

Om din matbudget är 1500 kr/mån eller 3000 kr/mån beror lite på. Se till att försöka planera dina måltider och hålla dig till en fast matbudget. Anpassa dina köp av livsmedel på kampanj. Här kan du spara tusenlappar varje månad genom att följa en budget.

Presentkonto

Födelsedagar, julafton och andra tillställningar som innebär gåvor och presenter. Detta kan bli otroligt dyrt om det är flera födelsedagar som händer inom förloppet av ett par månader. Detta konto har varit räddaren i nöden för mig som ensamstående. Hett tips från mig.

Semesterkonto

Detta konto har fått min sommar 2022 och 2023 som ensamstående att vara stressfri. Genom att lägga undan 1000 kr/månad mellan september till juni sparade jag ihop en semesterkassa på 10.000 kr. Detta var verkligen guldvärt och jag har kunnat njuta av två semestrar helt utan ekonomisk stress. Nu har jag påbörjat ett för sommaren 2024.

Nöjeskonto

Det här är så viktigt. Nöjeskonto är något som alla borde ha. Utan detta är det lätt att glömma bort att unna sig själv och för vissa kanske denna post spårar ur totalt. Sätt ett valfritt belopp varje månad. Sparar du dina pengar från ditt nöjeskonto till nästa månad kan du roa dig för dubbelt så mycket pengar till något större.

Stort lycka till

/Sandra Karlsson
Framtidsgurun

2 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bra kontolista! Jag kör samma metod som dig men har två ytterligare konton: barnens sportkonto och barnens utgiftskonto. Sportkontot får gå till allt som har med deras sport att göra – tävlingar, övernattning, mat osv
    Utgiftskontot täcker kläder, kalasprestenter, bio och det lilla extra unnet i vardagen.

      Superbra ju 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.