Tänk om du dör

”Man kan ju dö imorgon. Pengar är ju till för att användas”.

Vem har inte hört den? Jag själv har och använder mig av det uttrycket lite då och då. Vissa kanske använder det som en ursäkt för att försvara sin onödiga konsumtion medan andra, precis som mig menar det på riktigt.

Vi vet faktiskt inte om och när ”livet händer”. Vi kan drabbas av något fruktansvärt som medför att livet får sina begränsningar eller i värsta fall avslutas. Jag håller med om att pengar är till för att användas och att jag kan dö imorgon.  Jag håller med om att det är viktigt att sätta guldkant på tillvaron och lägga pengar på det vi mår bra av.

Min mardröm

”Tänk om du dör”. ”Tänk om jag överlever”. svarar jag då. Tänk om jag får förmånen att leva ett långt och friskt liv? Tänk om jag får förmånen att få gå i pension? Tänk om jag struntat i att spara till pensionen och spenderat upp varenda krona?

Vi vet inte hur livet ser ut som pensionär men min stora mardröm är att inte har råd med mina räkningar och utgifter som gammal. Min mardröm är att jag blir en av de damerna jag gick förbi Willys här om dagen som skippade att lägga kaffe i varukorgen för att pensionen inte räckte till.

Jag ska bli ekonomisk fri

Nu har jag förvisso ett stort mål om att bli ekonomisk fri som 55-åring. Med det sagt är jag ändå övertygad om att jag successivt kommer att använda upp mina sparade pengar på ett eller annat sätt. Hur och när får tiden utvisa! När jag jobbar mot mitt mål som ekonomisk fri kommer jag att samtidigt sätta guldkant på tillvaron.

Jag kommer att lägga pengar, tid och energi på det som höjer min livskvalité. Jag är ingen prylnörd eller är i behov av materialistiska saker. Jag är nog mer av en ”upplevelsemänniska.”

En upplevelse för mig kan vara att äta en god trerätters middag på en restaurang,  åka snowboard, gå på konsert,  ta en Weekend i en europeisk stad, gå på spa, åka på solsemester, gå en kurs, ta med barnen på en djurpark eller boka en stuga på någon mysig camping. Mitt mål är att fylla min minnes- och upplevelsebank under mitt liv samtidigt som jag varje månad jobbar mot min långsiktiga mål.

Just nu är mitt mål att bli börsmiljonär och jag är på god väg som ni kan se:

Tänk om du vi dör? Ja, men tänk om vi överlever?

Försöka att hitta balansen mellan att investera och spendera för du vet aldrig om du kommer att dö eller överleva.

Ha en fortsatt bra dag och trevlig helg på er!

Med vänlig hälsning
Sandra Karlsson
Framtidsgurun

Foto: Petra Älvstrand

6 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Såg ditt Instagram, min pappa dog när han var 62, hann iallafall leva som pensionär i några år tack vare hans yrke som kan gå i pension vid 58 år (brandman). Då
    Insåg jag hur korta livet kan vara. Pappa har ändå det hyfsat bra ekonomi, inte tipptopp men han klarar sig, bor i billigt hus. Sysslar med hans största hobby, att åka MC runt i Europa spontant, kan få sms ibland ”blev sugen på schnitzel så jag åker till Hamburg”. Det har fått mig att funderar på lite mer balansgång liv. Man ska leva medan man kan men ändå skapa en bra buffert. Fick lite arv efter pappa när jag och min bror sålt hus och allt (föräldrar var skilda, mamma leva fortfarande) nu göra jag undersöker och jämför oftare, häromdagen flytta jag över pengar från låst sparkonto med dålig ränta (det var bra ränta 2018) men nu har många gå om och finns till och med olåst konto med bättre ränta. Vill också ha de lös också då
    Vi ska flytta till lägenhet när huset är färdig så behöver betala handpenning så skönt att ha de lös med bättre ränta så de får växter lite till. Vi vet ju inte hur länge vi leva heller. Kanske leva till 100 år då är det skönt med kapital som finns eftersom pension kommer att minska med tiden.

      Tack för att du delar med dig av din historia! Det är just det. Man vet aldrig när livet ”händer”och att hitta balansen mellan att investera och spendera är lite trixigt. Men jag tror faktiskt att man gör bort sig rejält om man bara fokuserar på att investera och spara och inte lägga pengarna på saker som höjer livskvaliten här och nu 🙂

    Det är något vi pratar om mycket i podden.
    Ja, vi kan dö men chansen är också hög att vi överlever. Viktigt att ha balans mellan nutid och framtid?. Tack för toppeninlägg!

      Men exakt! Det kan vara klurigt att hitta den balansen men man får testa sig fram. Öva helt enkelt! 🙂

    Hej och bra inlägg!
    Testade att laborera med ränta på ränta kalkylen. 🙂 Några tips om man har flera ISK:n (olika aktier och fonder där) och på det, även en fondrobot samt Sigmastock? Tar man med totalsumman på alla konton och lägger som Startkapital i kalkylen? Hur gör du själv där? 🙂

      Hejsan,

      Jajamensan. Alla dina investeringar oavsett plattform räknar du med i ditt startkapital. Sedan kommer du få olika avkastningen såklart på de olika ISK;erna samt fond och aktierobot men man får försöka göra någon form av begåvad uppskattning om förväntad avkastning (8 till 10 % brukat vara lagom att räkna på om man ska lägga in linje med indexfonder och historisk avkastning på marknaden 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.