Inflationskunskap for dummies

Ekonomi kan vara lite klurigt att förstå. Jag själv har inte en bakgrund som ekonom och det är nog därför jag har lite lättare för att förklara ett komplext ämne på ett roligt och pedagogiskt sätt som går att förstå.

Pengatjuv

Visste du att det finns en tjuv som skäl dina pengar? Tjuven är dessutom lömsk och osynlig! Pengatjuven heter inflation. Enkelt förklarat är inflation när du betalar högre pris för samma vara. Du får helt enkelt färre grejer för dina pengar. Ett klassiskt exempel som du kan relatera till är när du går och handlar mat. Du får betydligt färre varor för samma summa pengar.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / 

Inflation är komplext

Själva inflationen är något mer komplex ur ett samhällsperspektiv och orsakerna varför inflationen går upp. Den vanligaste anledningen till hög inflation är att det finns en stor efterfrågan på varor och tjänster i högre takt än vad företagen hinner med. Då ser företagen ofta en chans att höja priserna på sina varor.

Höga löner

En annan anledning till hög inflation kan vara att anställda kräver högre löner av sina arbetsgivare av olika anledningar. Kanske har invånarna en hög ekonomisk oro pga. alla nyheter i tidningarna om hur dåligt börsen går, hur bostadspriserna faller och räntorna ökar. Mer pengar i plånboken innebär att konsumtionen i samhället ökar och priserna på produkter och tjänster fortsätter att vara hög eller till och med öka.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Fler orsaker

Inflation är givetvis djupare än så här men nu har du fått en snabbkurs och en känsla om hur inflation fungerar och vad det är. Kanske får jag göra en djupdykning av detta i ett senare blogginlägg.

Högre styrränta

Du kanske undrar varför banken hela tiden höjer din bolåneränta? Detta beror på att Riksbanken, alltså Sveriges centralbank som ansvarar för pengarna i landet höjer din banks ränta eftersom den banken troligtvis lånar eller har pengar i Riksbanken. Om Riksbanken höjer deras styrränta så höjer din bank också din bolåneränta.

Foto: Fredrik Sandberg / TT 

Styrmedel

För att säkerställa att det svenska inflationsmålet på 2 % bibehålls höjer Riksbanken successivt styrräntan för att försöka dra ner på konsumtionen i samhället genom att göra oss människor lite fattigare. Riksbanken vill helt enkelt att befolkningen ska ha mindre pengar i plånboken för att kyla av ekonomin.

Svårt ämne

Jag gjorde mitt bästa för att förklara detta på ett så enkelt sätt som möjligt utan att utesluta allt för viktig information.

En snabbkurs helt enkelt.

Ha det bäst! ?

Foto: Petra Älvstrand

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.