Såhär mycket buffert behöver du

Ibland ger man svaret ”Hur långt är ett snöre” och detta är precis en sådan situation. För det första är det oerhört svårt att planera för utgifter som plötsligt händer. Ingen har någon aning om man plötsligt drabbas av en sjukskrivning, uppsägning eller kanske någon större utgift såsom en vattenskada i huset eller att bilen rasar ihop. Hur mycket buffert som är lagom och bäst beror på många olika faktorer och i detta blogginlägg går vi igenom dessa saker.

Foto: Fredrik Sandberg / TT 

Totala utgifter

Det första du kan göra är att räkna ut alla dina utgifter som du har per månad. Nu räknar vi inte med shopping, utemat och nöjen. Räkna bara med dina måsten såsom bostad, försäkringar, mobil, livsmedel, transport osv. Helt enkelt dina kostnader för att överleva varje månad. Utgifterna kan hamna på allt mellan 10.000 – 40.000 kr/mån beroende på vilken livsstil du har. Jag brukar tänka att jag ska klara mig 3 månader utan en inkomst vilket betyder att en lagom buffert kan vara allt mellan 30.000 kr till 120.000 kr.

Trolla bort pengarna

Mitt tips är att lägga dessa pengar på ett separat konto eller bank som du inte har direkt access till. Du ska inte se pengarna på daglig basis utan helst ”glömma bort dem” fram till den dagen du faktiskt behöver dem. Ser du dessa pengar finns en risk att du använder upp dem till annan konsumtion då dem är lättillgängliga.

Sparkonto med ränta

Mitt sista tips är att lägga pengarna på ett sparkonto med ränta. Många nischade banker har idag en ränta på över 3,5 % jämfört med storbankerna. Se bara till att du inte får någon bindningstid och att fria uttag gäller om det är ”krispengar” som du har lagt undan. Jag resonerar att det är bättre med lite ränta på pengarna än inget alls.

 

Ha en fin söndag allihopa!


/Sandra ”Framtidsgurun” Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.