Såhär mycket pengar behöver du för att bli ekonomisk fri

Frihetskalkylatorn

Du har säkert hört talas om ränta-på-ränta-effekten, eller snöbollseffekten? Om inte så hänvisar jag till mitt tidigare inlägg ”Mina ekonomiska mål” så får du en snabbkurs!

Men har du hört talas om frihetskalkylatorn? Precis som det låter är det en uträkning som avslöjar hur mycket pengar du behöver för att nå finansiell frihet.

Som 55-åring har jag uppskattat att jag behöver 25.000 kr/mån för att täcka mina utgifter. Då går jag runt ekonomiskt helt enkelt. Som 55-åring är mina barn 28 och 29 år och jag räknar därför med att det har flyttat hemifrån. Min förhoppning är även att mina bolån har minskat vilket medför att både mina fasta och rörliga utgifter kommer att vara lägre.

Börsen avkastar ungefär 8 % per år men med frihetskalkylatorn, eller 4 % regeln som det också brukar kallas, justeras avkastningen ned då hänsyn tas till de uttag som sker från portföljen. Denna 4 %-regel är en vanlig uttagsstrategi som brukar beskrivas som både rimlig och hållbar över tid. Denna regel säger att du har nått finansiell frihet när du plockar ut 4% av dina besparingar varje år och kan leva på dem. Plockar du ut 4 % av pengarna på börsen varje år kommer ditt kapital aldrig att minska i värde.

Som jag nämnde ovan är jag ekonomisk fri när jag kan plocka ut 25.000 kr/mån utan att mina pengar på börsen minskar i värde. Detta är 300.000 kr/år och tar jag den siffran gånger 25 (4 % är samma sak som 1/25) blir beloppet 7,5 miljoner kronor. Du tar alltså dina utgifter varje månad gånger 12 och sedan gånger 25. Ta-da!

Framtiden

Men 25.000 kr idag som 32 åring är ju värd mycket mindre när jag är 55 år. Hur går denna kalkyl ihop då? Ingen fara. Om mitt kapital skulle minska på börsen gör det med mig ingenting. Även om jag plockar ut 25.000 eller 55.000 kr/mån kommer jag att ha ett bra liv.

Pengar är ju till för att användas, eller hur?

Idag njuter jag t.ex. av en fika på stan. Kom ihåg att leva i nuet och lägg pengar på sådant som höjer din livskvalité.

Ha en fortsatt bra helg! <3

Sandra Karlsson
Framtidsgurun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.