Stockholm

Gudrun Schyman

Gudrun Schyman är en svensk politiker och partiledare för Feministiskt initiativ sedan april 2013. Innan dess var hon också partiledare för F! 2005-2011.


Gudrun föddes 9 juni 1948 i Täby utanför Stockholm. Numera bor hon i Gladsax utanför Simrishamn, där hon också är kommunpolitiker.


Tidigare har Gudrun haft en lång karriär som riksdagsledamot för Vänsterpartiet kommunisterna – senare Vänsterpartiet – mellan år 1988-2006. Under åren 1993-2003 var hon också partiledare för Vänsterpartiet.


I december 2004 lämnade Schyman Vänsterpartiet och satt kvar fram till valet 2006 som politisk vilde.


Gudrun Schyman arbetade efter gymnasietiden (eller realexamen som det hette då) som kontorist på posten, samtidigt som hon vidareutbildade sig. 1972 tog hon examen som socionom vid Socialhögskolan i Stockholm och jobbade sen under längre perioder som socialarbetare.


Under den här tiden började Schyman engagera sig politiskt och gick med i Marxist-Leninistiska Kampförbundet (MLK) där också hennes dåvarande sambo Lasse Westman var aktiv.


Westman jobbade som filmare och de fick två barn, Dan Westman och Anna Westman. Gudruns förlossning av sonen Dan skildrades i realtid från ankomsten till sjukhuset till själva födseln i filmen "Födelsen" som spelades in 8 juni 1979. Den 55 minuter långa filmen visades sedan på kurser för blivande föräldrar över hela Sverige under många år. Om filmen har Gudrun senare sagt att hon själv gärna hade blivit barnmorska.


Året därefter, 1980, medverkade Gudrun i Lasse Westmans film "Jag kan, jag vill, jag törs" som skildrar sonen Dans första tid i livet.


Numera är Gudrun Schyman sambo med den fransksvenske arkitekten Jacques Öhlund.


I januari 1993 valdes Gudrun Schyman till ny partiledare för Vänsterpartiet och i samband med det blev hon den första partiledaren som tog avstånd från kommunismen.


Gudrun har gjort sig känd för sin karismatiska framtoning och retorik som attraherar nya väljargrupper, vilket märktes tydligt på Vänsterpartiets framgångar med henne som partiledare. I valet 1998 fick partiet ett historiskt rekordstort väljarstöd på hela 12 procent. En av hennes viktigaste drivkrafter inom Vänsterpartiet var att lägga fokus på feminism, något som hon senare tog med sig in i det mer hårdprofilerade Feministiskt Initiativ.


Till skillnad från många andra politiker har hon varit väldigt öppen med sitt privatliv, relationer, svåra uppväxt och sin alkoholism.


Men öppenheten har också inneburit att många uttalanden har skapat stora rubriker, som exempelvis "Talibantalet" under partikongressen 2002.


Året därpå, 2003, kom det fram att Schyman hade gjort avdrag i sin självdeklaration för kostnader som hon själv inte hade betalat. Pressen från partiledningen blev ohållbar och 26 januari 2003 meddelade hon sin avgång som partiledare. Schyman erkände sig skyldig till skattebrott och straffet blev 50 dagsböter.


Gudrun var fortfarande aktiv inom Vänsterpartiet ett tag därefter, med fokus på feministiska frågor. Bland annat förde hon fram en riksdagsmotion 2004 om ett förslag om en nationell kostnadsberäkning av mäns våld mot kvinnor och barn. Förslaget kallades "mansskatt" i pressen.


I april 2005 presenterade Schyman under en presskonferens det nybildade partiet Feministiskt initiativ och att hon och de andra styrelsemedlemmarna siktade mot riksdagsvalet 2006.


I juli 2010 skapade Schyman rubriker igen, när hon under Almedalsveckan eldade upp 100 000 kronor i hundrakronorssedlar. PR-tricket var en handling för att uppmärksamma de ojusterade löneskillnaderna mellan män och kvinnor, men kuppen möttes av stor kritik.


2014 gjorde Feministiskt initiativ sitt bästa val, där de fick ett mandat i EU-parlamentet med 5,3% av rösterna, 3,1% i rikdagsvalet och 26 mandat i 13 kommuner.


Gudrun har också medverkat i underhållningsprogram på TV, bland annat Let's Dance i TV4 år 2010. Hon kom på en sjätteplats i programmet och hann under sin medverkan påtala de heteronormativa könsrollerna i dansen. Så pass att programmets fortsatta upplägg ändrades för att bli mer jämlikt. Dessutom turades Gudrun och hennes danspartner Björn Törnblom om att ha förarrollen i ett tangonummer som paret framförde.


Under två år, 2014-2015 var Gudrun också en av de tävlande i SVT:s På Spåret, tillsammans med K.G. Hammar.


Under internationella kvinnodagen 2017 var Schyman gäst i Breaking News, ett program som leds av Fredrik Wikingsson och Filip Hammar.


Där riktade hon stor kritik mot Paolo Roberto och anklagade honom för att lägga upp sexistiska bilder på Instagram.


Gudrun Schyman är aktiv på Twitter under namnet @gudschy.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.