Hur vet man om ett barn drabbats av värmeslag? Läs om symtomen du bör ha koll på här.
Hur vet man om ett barn drabbats av värmeslag? Läs om symtomen du bör ha koll på här. - Foto: Erik Johansen/NTB/TT och Martina Holmberg/TT

Så vet du att ditt barn fått värmeslag – viktiga tecknen du inte får missa

Alla kan drabbas av värmeslag, men barn är en grupp som är särskilt känslig för höga temperaturer. För Nyheter24 berättar Filip Saxena, chefsläkare hos Doktor.se, om symtomen du bör vara uppmärksam på under sommaren.


Under sommarmånaderna kan höga temperaturer bli påfrestande för de allra flesta och i värsta fall kan du, till följd av det heta sommarvädret och vätskebrist, drabbas av värmeslag.

Men vad är det egentligen som händer när man får värmeslag? Nyheter24 frågade Filip Saxena som är chefsläkare hos Doktor.se. Han förklarar att kroppen, vid värmeslag, inte kan göra sig av med värmen på ett normalt sätt.

– Vid värmeslag är kroppstemperaturen 40 grader eller mer och att svettas är ett sätt att bli av med värmen, men när det är så varmt ute och så hög luftfuktighet, då går det inte att svettas så som man vanligtvis gör. Man behåller då värmen i kroppen och på så sätt ökar kroppstemperaturen, vilket kan ge allvarliga symtom.

Riskgrupperna som är känsliga för värmeslag

Flera grupper är särskilt känsliga när det kommer till att drabbas av värmeslag.

– Man brukar säga att barn har svårt att reglera kroppstemperaturen generellt, så de är en riskgrupp. Men även äldre personer över 65 år, gravida och personer med en hjärt- och kärlsjukdom eller njursjukdom är riskgrupper, säger Filip Saxena och konstaterar vidare:

– Personer som tränar ute i varmt och fuktigt väder löper också större risk att drabbas av värmeslag. Ju högre luftfuktighet, desto sämre är ju som sagt svettförmågan.

Symtom på värmeslag

Vad är det då för tecken som kan indikera att någon drabbats av värmeslag? Filip Saxena berättar:

– De vanligaste symtomen är till en början trötthet och matthet. Därefter kan man drabbas av yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar. 

– Du kan också få kramper, synrubbningar och väldigt snabb puls. Då är läget akut och du behöver söka vård.

Ett annat varningstecken går att finna vid en närmare titt på huden på den person som man misstänker kan ha drabbats av värmeslag.

– Man kan nämligen få en rödflammig hud som är torr. Normalt när man blir rödflammig i värmen så är den fuktig, men vid värmeslag är den torr eftersom man inte kan svettas. 

Tecken på att ditt barn fått värmeslag

När det kommer till små barn, som kanske inte lika tydligt kan kommunicera hur de mår, finns det vissa andra tecken att vara uppmärksam på, enligt Filip Saxena.

– Man ska ju hålla koll på om barnet varit ute i solen väldigt mycket, för det är ju en riskfaktor i sig. Men sedan ska man vara uppmärksam på om barnet inte är lika aktivt, klagar på illamående, kräks eller inte kissar.

– Ser du till exempel att blöjan är tom, eller inte lika tung som den brukar vara, är det ett ganska tydligt symtom.

Även rödflammig, men torr, hud är ett symtom som barn kan uppvisa vid värmeslag.

Så agerar du om ditt barn fått värmeslag

Om man anar att ett barn fått värmeslag gäller det att agera.

– Det första man kan göra är att ta in barnet i ett svalt rum. Man kan ta av kläderna, så att kroppen lättare kan göra sig av med värme och man kan även placera ut fläktar om man har tillgång till det. Om barnet är kontaktbart ska man ge någonting att dricka, säger Filip Saxena.

Man kan också badda barnets hud med en fuktig trasa, men här spelar temperaturen på vattnet som du fuktat den med roll. Saxena förklarar:

– Vattnet ska vara mellan 15 och 18 grader, för använder du iskallt vatten drar blodkärlen ihop sig och man blir inte av med värmen lika effektivt. 

Vid allvarliga symtom ska man kontakta 112 omedelbart.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!