Hur sover du om nätterna?
Hur sover du om nätterna? - Foto: Illustration av Nyheter24

Det här är personerna som behöver mest sömn – experten: ”Vissa individer…"

Sömn är en vital del i våra liv. Det hjälper oss med energiåterhämtning och att reglera våra kroppar. Men när kan mängden sömn vara skadligt för hälsan? Och vilka behöver mer sömn än andra? Nyheter24 har pratat med psykologen Ellen Lindgren som ger svar på våra frågor.


De allra flesta har någon gång under sitt liv lidit av sömnbrist eller sovit för mycket, båda av olika anledningar. Och hur mycket, eller lite du sover, kan påverka både din hälsa och ditt humör.

Nyheter24 har pratat med Doktor24:s psykolog Ellen Lindgren, som menar att vi alla har olika sömnbehov vilket påverkar sömnkvaliteten. Och vilken tid på dygnet man somnar spelar stor roll.

– Dygnsrytm och sömnbehov kan variera mellan människor, när vi behöver gå och lägga oss är därför individuellt. Man kan säga att vi alla har en inre klocka som styr vårt sömnbehov, men har vi gått upp tidigare och varit aktiva under dagen är det exempelvis ofta lättare att somna. Har man istället sovit länge eller sovit under dagen så brukar det bli svårare att somna på kvällen.

Vissa klarar sig på mindre sömn än andra. Foto: Illustration av Nyheter24

Det händer om du sover för lite – eller för mycket

Enligt psykologen varierar sömntiden normalt sett mellan 6 till 9 timmar per natt. Men det finns de som behöver mer eller mindre sömn än andra.

– Vissa individer behöver mindre tid för att känna sig utvilade medan andra behöver mer tid för att inte vara trötta, säger hon.

Bebisar, barn och ungdomar har ett större sömnbehov än vuxna, som klarar av att sova mellan tidsintervallet, enligt psykologen.

– Om man sover mindre än 5 timmar per natt så kan det påverka hur man fungerar under dagen. Man känner ofta en stor trötthet och man kan också bli nedstämd.

Men om man sover längre än nödvändigt kan även det påverka ens återhämtning.

– Sover man mer än man behöver så kan man också uppleva en minskad vakenhet. Kroppen brukar justera sömnen automatiskt, sover man mindre en natt så tar kroppen igen det nästa natt. Ofta handlar det om att man inte är i sin naturliga dygnsrytm om man sover för lite eller för länge, säger Ellen Lindgren.

Bebisar behöver mycket sömn för att må bra. Foto: Illustration av Nyheter24

Psykologens tips – så somnar du snabbare

Psykologen Ellen Lindgren berättar att det finns flera saker man kan göra för att skynda på insomningen och få en god natts sömn.

– Det första man kan göra är att försöka hålla en god sömnhygien. Det innebär att inte variera tiderna så mycket för när man går upp och går och lägger sig, säger psykologen och fortsätter:

– Man kan också förbereda sig en stund innan sänggående genom att släcka ner starka ljus, göra lugna aktiviteter som avslappning eller meditation, läsa en bok eller dricka en kopp te. Det är också bra att inte sitta med telefonen, både för att det kan vara aktiverande och för att ljuset från telefonen kan göra att man blir mer vaken.

Superenkla övningen som får dig att somna lättare: "Varvar ner"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!