Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så boostar du ditt immunförsvar

- 18/09/2013, 11:08 -
Har du testat metoden?

Har du testat metoden?

Emma Malmlöf

Nyheter24:s tränings- och hälsoexpert Ida Warg om hur du undviker en envis förkylning under hösten.

Under hösten när man återigen börjar jobbet och drar igång med träningen efter en lång semester är det lätt att dra på sig envisa förkylningar. Hur gör man då för att bäst undvika det? Här kommer mina bästa tips på att boosta immunförsvaret för att slippa ligga förkyld en hel höst. 

Största delen av immunförsvaret sitter i magen och det är så viktigt att den mår bra. Försök att undvika penicillinkurer och värktabletter då de slår ut de goda bakterierna vilket försämrar tarmfloran. Ät en hälsosam och näringsrik kost och försök att undvika livsmedel som du vet att du är överkänslig eller allergisk mot. Ät mycket grönt, frukt och bra fetter och boosta upp med vitaminer och mineraler och undvik snabbmat och halvfabrikat.

En annan viktig punkt är också att sova ordentligt och regelbundet. Vi alla är olika och behöver olika mycket sömn så försök hitta din perfekta rytm. För bättre sömn så se till att ha det svalt och undvik att ha dator, tv eller mobil i sovrummet.

Viktigt att tänka på är också att man direkt efter avslutad träning är extra mottaglig för baciller då immunförsvaret är nedsatt. Det är inte optimalt att åka kommunalt hem då man med mycket stor sannolikhet kommer stöta på någon förkyld människa. Måste man så bör man tvätta händerna noga när man kommer hem och se till att undvika peta i mun eller ögon.

Krydda gärna maten med:

Vitlök – Hjälper effektiv att bekämpa infektioner i kroppen.
Ingefära – Renar kroppen och stärker ditt immunförsvar.
Citron – Är antibakteriell, rik på C-vitaminer, gör din kropp basisk och boostar ditt immunförsvar.
Gurkmeja – Antiinflammatorisk och en kraftig antioxidant

Att under vinterhalvåret ta tillskott av D-vitamin, Omega 3 och multivitamin och multimineral kan vara bra tillskott för att hålla sjukdomarna borta.

Själv börjar jag varje dag med den här superdrinken för att boosta mitt immunförsvar.