Vilken diet passar dig?
Vilken diet passar dig? - Foto: Faksimil/Nyheter24

Ida Warg: Testar dieterna Paleo och LCHF

Nyheter24:s Ida Warg har testat de trendiga kosthållningarna LCHF och Paleo och delar med sig av sina upplevelser av dieterna.


Lär känna Ida

Ida Warg är Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör.

Ålder: 26

Bor: Stockholm

Idas blogg hittar du här.

Samt här på Facebook  och hennes instagramkonto  här.

Varje vecka utmanar hon dig att komma igång med en ny övning.

Vilken metod ska jagäta efter? Det dyker hela tidenupp nya dieter och kosthållningar som sägs vara sättet man ska ätapå. Men vilken är egentligen den perfekta kosthållningen? Detfinns inte bara ett svar på den frågan utan jag skulle säga attdet finns lika många perfekta dieter som människor. Vi alla ärolika och mår bra av olika saker. Ett bra sätt är att testa ochexprimentera med de olika dieter och kosthållningar som finns ochkänna efter hur kroppen reagerar för att lära sig vad just dinkropp mår bra av. Ta med dig det du gillar och addera det i din”specialdiet”.

Desenaste åren har jag testat de trendiga kosthållningarna LCHF ochPaleo och här nedan kommer min uppfattning om de båda och vad jagtar med mig från dem.

LCHF

Positivt: Jaghöll mig mätt länge och kände aldrig sug efter sött. Magen höllsig lugn och jag upptäckte många nya spännande recept.

Negativt: Tyvärrblev min träning lidande då jag lever ett ganska aktivt liv ochhade inte tillräckligt med energi för att prestera 100%. Det härkan självklart skilja sig från person till person. Att äta striktefter LCHF dvs. under 20 g kolhydrater per dag var ganska svårt dånästan alla livsmedel innehåller några gram kolhydrater. Att få isig en så stor mängd fett kändes inte bra och jag upplevde att minandedräkt blev sämre och energinivån lägre.

Sammanfattning:Att äta enligt LCHF tror jag passar personer bäst som inte rör påsig så mycket och som har en övervikt. Kan även fungera som kur inågra månader till de som lider av ett sockerberoende som de villbli av med.

LCHFär inget jag rekommenderar att följa strikt då jag inte tycker attman ska utesluta något av näringsämnena helt. Där emot så finnsdet massa trevliga och bra recept på LCHF inspirerande maträtteroch bakverk som jag brukar använda mig av.

PALEO

Positivt:Det här är min favorit av alla dieter jag testat. Jag gillar tänketmed att äta helt ren mat utan tillsatser och sedan ärkosthållningen helt mjölk och glutenfri vilket passar mig som ärintolerant. För mig var det inga konstigheter att följa den härdieten då den är väldigt lik det jag normalt äter. Tillskillnadfrån LCHF så var det inga problem att träna då Paleo inte ärnågot lågkolhydratsdiet. Man äter kolhydrater men man håller sigtill bra långsamma kolhydrater som frukt, grönsaker och rotfrukter.

Negativt:Ska man följa Paleo helt så blir man väldigt begränsad och jagtycker det finns många livsmedel som inte är accepterade inomPaleodieten som är bra. Att utesluta vissa livsmedel bara för attman ska äta efter en speciell diet är inget jag rekommenderar ochkan leda till en osund relation till mat.

Sammanfattning:Den här dieten tror jag passar de flesta människor. Har man enkrånglig mage kan jag absolut rekommendera att testa äta efterPaleo.

/
/
Senaste nytt

Då MÅSTE du söka vård för vinterkräksjukan – läkaren: "Mycket smittsamt"

28 Nov, 16:52

Det finns 7 härskartekniker – så känner du igen dem: "Är allt mitt fel?"

16 Nov, 17:31
Härskartekniker används för att vinna makt på bekostnad av andra, men kan te sig på olika sätt. För Nyheter24 berättar Annakarin Nyberg, en av författarna bakom boken "Härskarteknik", om de olika typerna av härskartekniker och hur du känner igen dem.

Så stoppar du chefens härskartekniker: "Viktigt att göra någonting"

11 Nov, 09:46
En chef eller kollega som använder härskartekniker kan förpesta tillvaron på en arbetsplats. Men hur kan man som utsatt bemöta en "härskare"? Nyheter24 frågade internetforskaren och föreläsaren Annakarin Nyberg som är medförfattare bakom boken "Härskarteknik".

Så boostar du ditt immunförsvar i vinter – och minskar risken för att bli sjuk

31 Okt, 15:00
Under vinterhalvåret är det inte ovanligt att många insjuknar med förkylningssymtom eller i vinterkräksjuka. Men det finns några saker du kan göra för att förebygga risken att bli sjuk, enligt 1177 Vårdguiden.

Så känner du igen en kvinnlig narcissist: "Förföring för att få som de vill"

29 Okt, 10:51
En kvinna med narcissistisk personlighetsstörning kan skilja sig från en man med samma diagnos. För Nyheter24 berättar Monica Emanell, legitimerad psykolog och psykoterapeut, om några av skillnaderna.

Narcissistens effektiva teknik – så manipuleras du utan att veta om det: "Mer makt"

16 Okt, 16:34
Personer med en narcissistisk personlighetsstörning kan ta till manipulationstekniken "triangulering" för att gå igenom sin vilja. – Det innebär att narcissisten blandar in en tredje person för att på det sättet få mer makt och kontroll, säger Monica Emanell, legitimerad psykolog och psykoterapeut, till Nyheter24.