Onsdag 22 Sep
Stockholm

Tabataintervaller – vad är det för någonting?

Tabataintervaller – orkar du?
Tabataintervaller – orkar du?. Foto:

Ordet "Tabata" sprider skräck i landets alla gym. Nu ska du få veta varför.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Varför heter det Tabata?

Enligt den japanska forskaren Dr Izumi Tabata är tiden 20 sekunder fysisk hård ansträngning kombinerad med 10 sekunders vila i åtta varv per övning den optimala kombinationen för att utveckla styrka och kondition. Han gjorde undersökningar på atleter som bekräftade att hans tes stämde. 

HÄLSA. Träningstrenderna kommer och går. Från att träna kondition innan frukost, till att enbart träna styrketräning för att bränna fett och bygga så mycket muskler som det bara går.

I en vardag med långa arbetsdagar och barnhämtning kan det bli svårt att klämma in 1-2 timmars långa träningspass. I sådana fall kan man effektivisera sin träning genom att satsa på att köra kortare men explosivare träning.

Tabata = 20 sekunder träning + 10 sekunder vila x 8

Tabataintervaller är ett träningspass som går ut på att köra korta intensiva intervaller på 20 sekunder som följs av 10 sekunders vila. Intervallerna upprepas åtta gånger. Det gör att varje set är omkring fyra minuter.

Efter cirka två minuters vila upprepas setet på antingen samma övning eller en ny sådan. Du räknar alltså sekunder, inte antal "situps" du hinner att göra.

Variera din träning hur du vill

På gym är det vanligt att de som använder sig av Tabataintervaller använder dem på maskiner. Exempelvis roddmaskiner, cyklar och crosstrainer.

Men det som gör Tabata intervallerna så praktiska är att den är lika fördelaktig med kroppsövningar som squats, burpies, armhävningar och situps. I stora drag kan du blanda dina övningar hur du vill, men vanligast är att hålla sig till en övning per set.

Stark, smidig och slank

Denna typ av träning är otroligt intensiv och perfekt till de som inte hinner träna längre pass. Du får upp förbränningen, övar upp din smidighet och bygger muskler. 

Frågan är – vågar du testa?

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela