Fredag 30 Jul
Stockholm

Ida Warg: "Ger jag mig fan på någonting ser jag till att det blir så"

Vi träffade henne på Sats Stureplan.
1 av 9
Vi träffade henne på Sats Stureplan. Foto: Gabriella Bark
Ida Warg är Nyheter24:s träningsexpert.
2 av 9
Ida Warg är Nyheter24:s träningsexpert. Foto: Gabriella Bark
Ida berättar om livet på Balettakademien. Hur man handskas med den hårda pressen och en vardag där men konstant blir bedömd.
3 av 9
Ida berättar om livet på Balettakademien. Hur man handskas med den hårda pressen och en vardag där men konstant blir bedömd. Foto: Gabriella Bark
Hon berättar att hon tillslut valde att gå mot strömmen och göra saker på sitt eget vis.
4 av 9
Hon berättar att hon tillslut valde att gå mot strömmen och göra saker på sitt eget vis. Foto: Gabriella
Det har gjort att hon i dag har en bra självkänsla och ett psyke av stål.
5 av 9
Det har gjort att hon i dag har en bra självkänsla och ett psyke av stål. Foto:
Hon berättar att hon är extremt envis.
6 av 9
Hon berättar att hon är extremt envis. Foto:
Han hon bestämt sig för någonting ska det mycket till för att det inte ska bli så.
7 av 9
Han hon bestämt sig för någonting ska det mycket till för att det inte ska bli så. Foto:
Hon berättar att detta är en livsstil hon alltid kommer att ha.
8 av 9
Hon berättar att detta är en livsstil hon alltid kommer att ha. Foto:
Hennes personliga favorit bland alla träningsformer är styrketränings och pole dance.
9 av 9
Hennes personliga favorit bland alla träningsformer är styrketränings och pole dance. Foto:

"Du kommer aldrig att kunna bli en ballerina" var orden Ida Warg fick kastade i ansiktet av en domare. I dag har hon en utbildning från Balettakademien, arbetar som personlig tränare och är en av Sveriges mest framstående fitnessprofiler. Nyheter24 träffade Ida för att höra hur resan började.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Några snabba med Ida

Favoritmat? Thaimat
Favoritdryck? Vatten
Favoritfilm? Moulin Rouge
Vad gör du när ingen ser? Jag tar på mig de mysigaste kläderna jag har och sätter upp håret i en knut, tar bort allt smink och bara chillar
Om du var ett djur vad skulle du vara? En fågel, jag älskar frihet och hatar att känna mig instängd.Jag är skytt. 
Vem smygstalkar du på Instagram ? Hmmm... ja, du, vem smygstalkar jag? Yogagirl.
Vad gör du när du inte tränar?  Fika med vänner, bara umgås och ta det lugnt. Tar promenader, bakar och dricker kaffe. 

Idas tips till Nyheter24:s läsare.

– Allting sitter ju i din självkänsla. Så du måste börja jobba med din självkänsla från början. Annars, hur tränad du än blir så kommer du alltid att hitta fel. Ät god och hälsosam mat, träna, umgås med vänner och skratta.

Ida Warg är Nyheter24:s och Modettes egen träningsexpert. Hon arbetar i dag som personlig tränare och har kommit att bli en av landets största träningsprofiler. 

–Jag är en småstadstjej, jag har alltid varit väldigt målinriktad och otroligt envis. Jag vet inte riktigt var det kommer ifrån för mamma och pappa är verkligen inte sådana. Tror det kommer från min farfar. Jag bryr mig om andra människor och jag har alltid tyckt att det är roligt att lära ut.

Har du någon negativ egenskap?

– Ja, det skulle vara min envishet, den är verkligen på gott och ont, skrattar Ida.

Hur allting började 

Det många inte vet är att Ida ursprungligen är från Åmål och att flytten till Stockholm skedde av en slump.

– Jag kom med i ett program som heter Floorfiller. Det var en tjej, och på den tiden var jag hennes idol, som hade skickat in en video på mig till castingen, så jag fick ett mail om att jag skulle komma på audition. Jag åkte dit och gjorde tre stycken auditions och fick sedan reda på att jag kommit med i programmet, berättar Ida och fortsätter:

– Jag var ju bara 18 så jag var mycket mer blyg. Man hade ju inte samma självkänsla, så var jag från landet och hade knappt varit i Stockholm. 
Men ser man på hela upplevelsen så ångrar jag verkligen inte en enda sekund. Det är ju det programmet som gjort att jag nu bor i Stockholm.

Början på någonting stort

Efter Floorfiller arbetade Ida som dansare. Men de hårda orden från en domare hade lagt sig på minnet hos den 18-åriga Ida.

– Jag är ju jävligt envis, så var det en domare under seriens gång som sa till mig "du kommer aldrig att bli en ballerina. Jag hakade upp mig på det och kände, nä nu jävlar ska jag in på Balettakademien. Även fast jag inte visste om det var det jag ville.

"Tiden på balettakademien är min största prövning någonsin"

Ida gick en förberedande utbildning inför den treåriga utbildningen på Balettakademien. Men psykiskt sett var det svårt att föreställa sig vad som väntade.

– Du tränar dygnet runt, man vill passa in i alla ramar, man får en kostrådgivning som kanske inte passar just dig. Jag behöver mer mat än det var rekommenderat att äta. Man ser sig själv i speglarna hela dagarna och blir bedömd hela tiden, och det är nästan aldrig något positivt de säger utan fokuserar hela tiden på vad man kan göra bättre. Det finns ju alltid något du kan jobba på, berättar Ida och fortsätter:

– Du trycker ned dig själv och jämför dig med andra. Sedan är det en väldigt ohälsosam träning då det är så extremt mycket träning.

Hur orkade du med det?

– Jag gjorde en totalomvändning när jag gick i trean. Jag kände att nu skiter jag i detta, så jag tog mig ur hela den där ond cirkeln. Jag kände "jag ska bli så jävla bra" och det kräver att jag äter ordentligt och vilar när kroppen är trött, så jag käkade mycket och bra mat, hoppade över träning och gick på rehab ibland. Sista året anmälde jag mig även till pt-programmet då jag visste att jag ville syssla med det efteråt. 

Vad är det bästa med att vara pt?

– Du får följa med på folks resor. Du blir ju som en lärare som undervisar dem i hur man äter och tränar rätt. Så man får ju följa dem fram tills att de når sina mål. Jag finns ju där för mina klienter 24-7.

Vad hade du sagt till 18-åriga Ida?

– Att alltid bara köra på och att inte lyssna på andra för att jag vet bäst själv. 

Vill inte skapa vikthets

Ida driver i dag en av Sveriges mest framstående träningsbloggar med en stor skara trogna läsare.

– Jag vill ju inspirera mer människor på alla sätt som det går. Med bloggen, Instagram, events och teve. Jag lägger stor fokus på att lyssna på mina läsare, svara på deras kommentarer men även på att hålla en sund inställning till träning och hälsa, ingen vikthets på något sätt. Jag vill att folk ska må bra.

Är det någon dag då du vaknar och känner att du vill strunta i allt det här?

– Nej, absolut inte. Det är klart att man kan vakna upp ibland och känna att kroppen är trött. Men då tar man en vilodag, några dagar eller en veckas vila. Men jag mår verkligen bäst av att leva den här livsstilen.

Den återkommande envisheten

Ida berättar om olika vardagssituationer där hennes envishet kan göra sig påmind.

– Jag blev utmanad av en vän att göra så många burpies jag bara kunde under en viss tid. Detta slutade såklart med att jag höll på tills jag nästan kräktes. Jag är nog född såhär. Vill jag göra fler burpies ger jag mig fan på att jag gör det. Det kan var allt från kortspel, till bloggen till allt. Men jag är ingen dålig förlorare, känner jag mig inte supertaggad så skiter jag i om jag vinner eller inte.

Hur träffades du och din kille Alexander?

– Det var faktiskt han som tog kontakt med mig. Där var det han som var envis, han bjöd ut mig några gånger men jag tackade nej. Så bjöd han med mig på en MMA-gala i globen, och då klickade vi. Han är väldigt rolig. Och han bryr sig inte om vad andra tycker, det är helt underbart.

Du har berättat om hans något udda matkombinationer....

– Ja, haha. Han är ju ganska stor, har massa muskler och är över 1.90 lång och väger över 100 kilo. Han är ingen mästerkock och är ganska lat. Så ibland tar han 0.5 kilo proteinpulver och bara dricker eller ett knäckebröd med en halv hushållsost på bara för att bli mätt.  Eller äter en burk jordnörssmör. Ingen tanke på något fint upplägg eller så utan plasten är typ vara kvar på förpackningen när han börjar äta.

Därför misslyckas du med din träning

Idas läsare kommer ofta med frågor där de undrar vad man ska tänka på för att lyckas med ett hållbart träningsupplägg.

– Det folk ofta gör fel är att de går ut för hårt. De säger "nu jävlar kör vi" och sedan håller det i fyra veckor, de går på diet och tränar sju dagar i veckan. Men då förväxlar du träning en en ohållbar livsstil så det blir tillslut att du lägger av. Det känns bara jobbigt och tråkigt, berättar hon och fortsätter:

– Jag gillar inte att träna tills jag spyr utan träna oftare men grejer jag tycker är roliga, på det sättet har ju träning aldrig blivit någonting jobbigt för mig, utan en livsstil. Personliga favoriterna är pole dance och styrketräning, för när jag känner mig stark mår jag som bäst.

Hur får man ett stålpsyke á la Ida Warg?

– Motgångarna kommer, men då gäller det bara att inte ta åt sig. Ta det inte så personligt. Tänk "det kanske inte gick denna gång men då går det nästa". Kör på så går det tillslut. 

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela