Under hösten är det dags att stänga ner fritidshusen för många. Det finns några saker du dock måste tänka på.
Under hösten är det dags att stänga ner fritidshusen för många. Det finns några saker du dock måste tänka på. - Foto: Hasse Holmberg/TT & Gorm Kallestad

Det måste du göra när du stänger fritidshuset för i år – 7 tips att tänka på

Under höstmånaderna är det för många dags att stänga ner fritidshuset. Trygg-Hansas försäkringsexpert Håkan Franzén delar med sig av sina bästa tips för hur du förbereder stugan för ovädret under vintern.


I Sverige finns det över 600 000 personer som äger ett fritidshus. När sommaren är över och höstens mörka månader är här brukar det, för många av dem, bli dags att stänga ner fritidshuset över vintern för att återigen öppna upp det nästa år.

Äckliga anledningen - därför måste du rengöra tvättmaskinen efter varje tvätt

Trygg-Hansas expert: "Viktigare att säkra upp"

I ett pressmeddelande har Trygg-Hansas försäkringsexpert Håkan Franzén delat sina bästa tips för hur man får huset att behålla ett gott skick över vintern och hur man förbereder fastigheten för sämre väder.

– Klimatförändringar ligger till grund för de senaste årens kraftiga skyfall och omfattande översvämningar. Nu när vi lever i ett mer oberäkneligt klimat är det än viktigare att säkra upp fritidshuset innan man stänger igen för säsongen. Genom att förbereda ditt hus för värsta tänkbara väder så kan du minska risken för omfattande och kostsamma skador.

Han berättar även att det är av yttersta vikt att försäkra fritidshuset och att du som försäkringstagare har en skyldighet att förebygga eventuella skador i den mån det är möjligt.

– Huset ska säkras mot storm och kyla men även mot att vatten inte letar sig in i huset. Vi uppmanar även till att kontrollera huset regelbundet, för att kunna åtgärda eventuella skador så snabbt som möjligt.

Därför får inte alla gratis sanering av vägglöss – reglerna att ha koll på

Expertens 7 tips – så stänger du ner fritidshuset bäst

1. Stäng av och töm på vatten

När temperaturen faller under vintern blir risken för vattenskador större då vattenledningar riskerar att frysa. Stäng av huvudvattenkranen och töm vattenledningar och varmvattenberedaren. Ett tips är att installera ett vattenlarm som kan förebygga vattenskador.

2. Motverka frysskador

Häll frostskyddsmedel i fritidshusets vattenlås, till exempel diskho, toalettstol och golvbrunn.

3. Reglera inomhustemperaturen

Temperaturen bör vara minst 15 grader om ledningarna inte töms på vatten. Lämna skåpsdörrar öppna så värmen kan cirkulera, det minskar risken för mögel- och fuktskador.

4. Städa fastigheten

När det är dagsa att bomma igen för året behöver du tömma skafferi, kyl och frys för att minska risken för skadedjur. 

5. Se över tomten

Plocka in eller förankra lösa föremål. Rensa upp grenar och växtlighet som står nära huset.

6. Rensa hängrännorna och stuprören

Regnar eller snöar det mycket kan det bli stopp i rören om de inte rensas. Om temperaturen dessutom faller kan det i värsta fall orsaka isbildning.

7. Kontrollera takets kondition

Har du ett lutande tak behöver du, vid mycket snöfall, röja bort snön. Blötsnö och/eller is kan behövas röjas av en professionell snöröjare.

Farliga missen du gör när du städar

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!