Så jobbar de borgerliga.
1 av 4
Så jobbar de borgerliga.
Moderaterna meddelar att man tidigare använt sig av Charlotte Perrelli.
2 av 4
Moderaterna meddelar att man tidigare använt sig av Charlotte Perrelli. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Och av Jill Johnsson.
3 av 4
Och av Jill Johnsson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Folkpartiet väljer att beskriva musikens kraft – genom att peka på Pussy Riot.
4 av 4
Folkpartiet väljer att beskriva musikens kraft – genom att peka på Pussy Riot. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Moderaterna: "Vi gillar att dansa helt enkelt"

DEL 2 av 3. Från Pussy Riot till "Flyter" och schlager. Hur tänker egentligen de borgerliga partierna när det kommer till musik?


Schmidt nätmobbades

Mange Schmidt har efter att han ställde upp för moderaterna berättat om hur han egentligen inte hade någon större koppling till partiet.

– Då är det många som tror… jag har aldrig röstat på moderaterna innan. Jag ville bara göra ett statement: Man måste tänka själv, inte bara göra som ens föräldrar eller polare – av slentrian. Men självklart tog många det som att det var det viktigaste i mitt liv, många blev väldigt upprörda över det och dömde ut mig som människa. Det var mycket nätmobbning, som jag tycker är fullständigt vidrigt, har han sagt till Kingsize.

Han slog också fast att han inte skulle göra om samma sak igen.

– Helst vill jag inte göra det, men om jag skulle göra det skulle jag inte göra det för moderaterna igen. Jag skulle hellre göra det för typ vänstern eller miljöpartiet, för att röra om lite. ”Vad gör han?!”, den reaktionen är jag ute efter. Då tänker folk till och det är viktigt. Idag läste jag en undersökning som sa att de flesta tror att det blir regeringsskifte. Jag är helt för förändring, jag tycker inte att någon ska sitta för länge, sa han till tidningen i juli förra året. 

De borgerliga svenska partierna är kanske inte främst kända för sitt oerhörda arbete med musik, men visst finns det saker som man kommer ihåg. Som att moderaterna till det förra året kallade in Mange Schmidt, Sofia Talvik och Wille Craaford under de borgerliga fanorna för att släppa låten "Flyter". 

Eller som när Linda Bengtzing turnerade tillsammans med den dåvarande partiledaren för Centerpartiet, Maud Olofsson.

Två initiativ som kanske inte blev tokhyllade, men de fick i alla fall stort genomslag i media. Vilket betyder att musiken kan få genomslag även i den här valrörelsen.

– Självklart. På samma sätt som rätt vald musik förstärker upplevelsen på ett spinning-pass så kan rätt vald musik inspirera både väljare och valarbetare, säger Gisela Chand från Centerpartiet till Nyheter24.

Satsar på kampanjlåt

Det lär dock inte bli som med Bengtzing, att man hyr in en etablerad kraft, utan man tittar på att göra en renodlad kampanjlåt.

– Ja. Vi tittar på det just nu och pratar om att producera musik inför höstens val.

Finns det någon särskild musik som ni tror tilltalar era väljare?

– Musik med en blandning av folklighet och glamour. Allt mellan svensktoppen, schlager och folkmusik till nyskapande pop och rock. 

Inget från KD

De andra borgerliga partierna verkar dock vara något mer tveksamma till musikens inspirerande kraft. Eller i alla fall inte på kampanjlåtar. Kristdemokraterna har till exempel inga planer på att överhuvudtaget ha någon sådan.

– Det planerar vi inte att göra, säger Acko Ankarberg Johansson från Kristdemokraterna till Nyheter24.

Hon säger förvisso att hon tror att musik säkert kan "bidra positivt till en valrörelse" men också att det är "upp till var och en att avgöra" om exakt hur viktig den faktiskt är.

FP tänker på Pussy Riot

Inte heller Folkpartiet tänker jobba med någon särskild kampanjlåt säger partisekreteraren Nina Larsson till Nyheter24. Men hon tror även hon på musikens kraft.

– Musik kan göra skillnad, ettexempel på senare tid är Pussy Riot.

Trots den ickebefintliga kampanjlåten är man däremot öppna för att ta hjälp av olika artister under valrörelsens gång.

– Alla som delar våra värderingar ochvill stödja oss är välkomna.

"En viktig komponent i kommunikationen"

Det största borgerliga partiet är väldigt tydliga med att "det i särklass viktigaste för politiska partier är själva innehållet i politiken" och att formen av kommunikation "kommer i andra hand". Däremot så ser man att musiken ändock kan göra nytta.

– Fördelen med musik är att den snabbt väcker känslor och även fångar intresse. Musik är därför en viktig komponent i själva kommunikationen. I kampanjfilmer eller vid större partiarrangemang kan musiken bidra mycket till stämningen, säger Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson till Nyheter24.

Har den saken ändrats genom åren?

– Tillgången till musik blir ju bara större och större och min bedömning är att musik får en allt större roll i politisk kommunikation. Visserligen har renodlade kampanjlåtar varit populära i USA sedan 1800-talet men då var man beroende av en hel orkester, säger Nilsson och fortsätter:

– Idag när till exempel en partiledare ska hålla viktiga tal räcker det med en telefon och ett högtalarsystem. I Sverige har mer renodlade kampanjlåtar kommit först de senaste decennierna men det känns som att alla partier har en kampanjlåt idag. 

Jill Johnsson och Charlotte Perrelli

Han säger också att man som parti säkert kommer att arbeta med "mer kampanjinriktade låtar" närmare valet. Nilsson pekar på att man är ett stort parti, där medlemmarna har en bred musiksmak där många olika musiksmaker ryms.

– Jag läste en opinionsundersökning om att våra väljare gillar schlager och pop lite mer än genomsnittet och det stämmer åtminstone bra in på dem som är aktiva i partiet. Vi gillar att dansa helt enkelt.

Hur ser ni på att ta stöd från olika artister?

– Det är jätteroligt! På vår partistämma i höstas spelade Jill Johnsson och under vårt Sverigemöte i april så spelade Charlotte Perrelli. Stämningen var grym!

Om någon hade glömt – här är vallåten "Flyter", live under Almedalsveckan 2010:



Läs även första delen i Nyheter24:s serie "musik i politik": 

"Musikens betydelse i politiken har avtagit" 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.