Stockholm

"En av de mörkaste dagarna i Europa sedan andra världskriget"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

KRÖNIKA. En demokratisk högtid blev till triumfer för främlingsfientlighet, högerextremism – och nazism. Nyheter24:s nyhetschef Viktor Adolfsson skriver om EU-valet.


Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är tf nyhetschef på Nyheter24.

Följ honom på twitter @viktorado.

I ett tal i veckan sa Jean-Marie Le Pen, grundare av franska Front National, att lösningen på Frankrikes problem med invandring skulle kunna lösas med hjälp av en ebolaepidemi.

När beskedet om att hans parti (som nu leds av dottern Marine Le Pen) blivit störst i vallokalundersökningar på söndagen nådde Sverigedemokraternas valvaka utbröt jubel och applåder.

Jag tror att den här söndagen kommer gå till historien som en av de mörkaste i Europa sedan andra världskriget. För det var inte bara i Frankrike och Sverige som främlingsfientligheten vann framgångar.

I Storbritannien verkar UKIP bli störst av alla partier, påhejade av stora brittiska tidningar, samtidigt som avslöjanden om rasistiska och homofoba uttalanden präglat hela valrörelsen.

I Danmark tycks Dansk folkeparti, SD:s förebilder, bli störst.

Men, det var när jag läste om tyska nazisterna NPD:s framgångar som jag började kallsvettas. De verkar få ett mandat efter att Tyskland tagit bort den tidigare procentsspärren.

Tyska nazister i ett demokratiskt parlament. Det är inte 1932. Det är 2014.

I Grekland uppges de nazistiska vapenbröderna Gyllene Gryning få cirka tio procent – trots att flera företrädare åtalats för inblandning i mord och hot. Åklagaren kallar partiet för en kriminell organisation.

Dessa exempel är bara några i raden. Europa väntar fortfarande på preliminära siffror från länder som Italien. Inte heller finska Sannfinländarna, ungerska Jobbik och österrikiska FPÖ backar, snarare tvärtom.

Eftersom de folkrikaste länderna får flest mandat är det extra skrämmande när nazister och fascister går framåt i länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Front National kommer att få fler mandat än hela Sverige.

Det är dessa politiker som de kommande fem åren ska vara med och bestämma, bland annat, över EU:s gränser och vilka människor som får passera dem.

I flera länder backade nationalismen, högerextremismen och populismen. Och Sverige röstade in en romsk kvinna.

Men det är trots det svårt att kunna somna utan att tänka på det lite mörkare, lite kallare och lite mer stängda Europa som vi vaknar upp i imorgon.

I SVT:s valvaka sa EU-kommissionären Cecilia Malmström att Europaparlamentet har mer makt än någonsin.

En kväll som denna gör det mig bara rädd. 

Fotnot: Det är fortfarande oklart om nazistiska NPD kommer få något mandat. Även i Polen nådde högerextrema framgång genom Nya Högern, vars partiledare ifrågasatt om Hitler verkligen visste om förintelselägren.

LÄS MER:  Här är åsikterna Jimmie Åkesson vill samarbeta med 

LÄS MER: 16 vidriga åsikter som Europa röstade på och du borde känna till

LÄS MER: Gustav Fridolin (MP): "Nu kräver vi ett svar, Jimmie Åkesson"

LÄS MER: Carolina Farraj: "Jag stannar kvar och kämpar mot rasismen" 

LÄS MER: "Här sjunger Andrea om ett rasistiskt Sverige" 

LÄS MER: "SD-toppen: Dags att börja kalla partier för Sverigefientliga " 

Hjälp till att avkräva Jimmie Åkesson på ett svar:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.