Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi kan nog vänta oss fler desperata utspel"

Inte så glada miner efter valet?
1 av 3

Inte så glada miner efter valet?

Claudio Bresciani / TT

Stefan Löfven på en pressträff i riksdagen förra veckan.
2 av 3

Stefan Löfven på en pressträff i riksdagen förra veckan.

Tomas Oneborg / TT

Jimmie Åkesson under sitt sommartal i Sölvesborg.
3 av 3

Jimmie Åkesson under sitt sommartal i Sölvesborg.

TT

Maktkamp24 | 25/08/2014 08:35

Med bara tre veckor kvar till valet ökar de rödgröna partiernas försprång. Här är siffrorna från senaste mätningen.

46,0 procent mot 37,5 procent. Det är läget i opinionen just nu när det kommer till de tre rödgröna oppositionspartierna och Alliansen.

För första gången sedan i maj ökar dessutom avståndet mellan blocken.

"Fler desperata utspel"

Siffrorna, som presenteras i Aftonbladet/United Minds undersökning på måndagen, visar ett gap som blir mycket svårt att ta in.

– Det känns osannolikt nu att Alliansen ska kunna ­hinna ikapp med mindre än tre veckor kvar till valet. Vi kan nog vänta oss fler ­desperata utspel för att ändra dagordningen, säger Markus Larsson, analytiker på United Minds, till Aftonbladet.

SD ökar mest

Få av riksdagspartierna går framåt nämnvärt i mätningen. Mest av de åtta ökar Sverigedemokraterna, som landar på 11,5 procent.

Om de rödgröna får flest röster i valet är det ändå oklart hur en regeringsbildning skulle se ut. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har inte verkat vilja samarbeta med Vänsterpartiet och då återstår bland annat alternativet att söka stöd från något av allianspartierna. Varken Moderaterna eller Centerpartiet är så sugna på det dock.

– Vi går till val för en fortsatt alliansregering. Om ­inte Alliansen blir störst får andra partier ta ansvar för att styra Sverige, säger Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare, till Aftonbladet.