Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson vill riva förorter: "Inte trevligt att bo där"

Maktkamp24 | 10/04/2018 12:56

Sverigedemokraternas partiledare vill riva utsatta områden, och som exempel använder han Rinkeby, Tensta och Kista. Han menar att det inte ska se ut som det gör där.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill riva flera Stockholms-förorter, det berättar han i en intervju med Sveriges Radio. 

Här ser Jimmie Åkesson Danmark som en förebild, och som exempel använder Jimmie Åkesson Järva-området i nordvästra Stockholm och förorterna Kista, Rinkeby och Tensta.

– Det är ju inget trevligt område att bo i. Det är klart att betongklumparna inte ska vara kvar där. Långsiktigt ska det inte se ut så, säger Åkesson i intervjun. 

Eftersom Sverigedemokraternas partiledare inte anser att till exempel Rinkeby och Kista är ”trevligt” så ska områdena alltså rivas och ersättas med andra hus. 

Men vad händer då med alla människor som faktiskt bor där och som lever sina liv i dessa områden?

– Vi pratar inte om att kasta ut människor. Det handlar om att långsiktigt fasa ut och ersätta med mer acceptabla boendemiljöer, säger Jimmie Åkesson i intervjun. 

I Danmark är debatten om det som man i grannlandet kallar "ghetton" i full gång. Statsministern Løkke Rasmussen lovade i sitt nyårstal i vintras att han skulle "slå sönder" de utsatta områdena i Danmark och omplacera dem som bor där.

Nyligen sträckte Åkesson ut en hand till Socialdemokraterna, och menar att han är beredd att samarbeta med Löfven – fast på ett villkor. Läs mer om det här!

Tycker du detta är en bra idé?