Måndag 6 Dec
Stockholm

Stefan Löfven får stenhård kritik efter bild om invandring

Stefan Löfven får kritik för uppmärksammad bild
1 av 6
Socialdemokraternas partiledare får nu kritik. Foto: TT/Facebook
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Stefan Löfven har hamnat i hårt blåsväder efter en uppmärksammad bild på Facebook. Nu anklagas han för att kopiera Sverigedemokraternas retorik.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sveriges statsminister Stefan Löfven är i blåsväder just nu. Anledningen är en bild som på måndagen postades på Löfvens egen Facebook-sida

”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”, står det på bilden. Vid sidan om citatet syns en bister Stefan Löfven med korsade armar. 

Nu i början av veckan har bilden fått väldigt mycket kritik. Flera tunga politiska namn har blivit upprörda. Många menar att Socialdemokraterna påminner mycket om hur Sverigedemokraterna uttrycker sig. 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är arg
Det är EU-moderaten Fjellner också.

Grön Ungdoms språkrör Axel Hallberg kallar det "navelskådande".
Centerpartiets Ungdomsförbund har twittrat

Men det är inte bara från politiken kritiken kommer. Även på Stefan Löfvens sida är folk riktigt arga. 

Jag blir både arg och förtvivlad när jag läser detta. Hur kan detta vara samma parti som det jag växte upp med? Du Stefan och vår nuvarande regering har slagit in på ett mycket farligt spår", skriver en i kommentarerna. 

”Tar dom våra jobb? Gammal nationalistisk myt! Du vill bara ragga SD-väljare på skumt sätt", skriver en annan. 

Citatet på bilden är hämtat från Ekots lördagsintervju, där Stefan Löfven var gäst i helgen. 

– Det är konstigt med en arbetskraftsinvandring där folk som kommer från länder utanför EU tas till Sverige för att göra jobb som människor i Sverige skulle kunna utföra, sa Löfven i Ekots interrvju. 

Han fick då frågan vilka typer av jobb detta gäller. 

– Det kan vara städare, bärplockare, de som jobbar i skogen. Det är ungefär 40 procent av arbetskraftsinvandringen som skulle kunna utföras av människor som finns här. Jag tycker det är något vi bör se över, sa Löfven i SR:s intervju.

Om arbetskraftsinvandring: 

2017 beviljades över 15 000 arbetstillstånd till människor som kommer från länder som inte är med i EU. Knappt en tredjedel jobbade inom IT och teknik, enligt Migrationsverket. En femtedel jobbade som bärplockare. 

Fram till 2008 hade fackföreningar rätt att stoppa arbetskraftsinvandring om det fanns svenska medborgare som konkurrerade om ett ledigt jobb. När Allians-regeringen avskaffade den regeln var både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet motståndare till förändringen. 

”Folk jobbar svart under vidriga förhållanden och bor i källare. Så ska vi inte ha det i Sverige. Både arbetsmarknadens parter och politiken måste ha inflytande över invandringen”, sa Stefan Löfven i en intervju med Sydsvenskan 2013.

Nyligen sa Jimmie Åkesson att han tycker vissa förorter borde rivas – läs mer om det här

Håller du med Löfven?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela